Najem avtomobila v Združenih Arabskih Emiratih

Že res, da so Združeni Arabski Emirati znani kot ena izmed modernejših in hitro razvijajočih se držav, vendar pa so vsaj zaenkrat pri svojem razvoju pozabili na eno dokaj pomembno stvar – dober javni prevoz. Logično… zakaj bi se obremenjevali z vzpostavitvijo številnih rednih avtobusnih linij in metrojev, ko pa je cena bencina vsaj enkrat nižja kot pri nas, vse to pa je seveda več kot odlično za domačine, ki radi vozijo ogromne in predvsem zelo požrešne avtomobile.

Turisti imamo tri možnosti: najeti avtomobil, najeti taksi ali pa ure zapraviti na javnih prevozih → posebej je tu govora o prevozu iz enega v drugi emirat. Ravno s tem razlogom sva se midva raje odločila za prvo možnost, saj sva se iz Ras Al Khaimah-a dnevno vozila v Dubaj oziroma Abu Dhabi.

Preidimo k stvari… za najem vozila potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje, ki ga lahko v Sloveniji trenutno dobite na AMZS-ju. Postopek ni več tako zapleten kot je bil mogoče včasih, ampak se pred potovanjem vseeno točno pozanimajte kaj vse potrebujete in na kak način to lahko uredite. Cena dovoljenja je 31,00€.

Malce za orientacijo – za izdajo je bilo nazadnje na licu mesta poslovalnice potrebno predložiti:
– izpolnjeno vlogo
– potni list ali osebno izkaznico
– fotografijo velikosti 35 x 45 mm
– veljavno slovensko vozniško dovoljenje
– potrdilo o vozniškem dovoljenju z razvidnimi kategorijami vozil (ga pridobi AMZS)

Gremo naprej… V kolikor boste avto najemali v Ras Al Khaimah-u, boste glede ponudnikov zelo omejeni, midva sva izbrala Budget, ki ima svojo poslovalnico v recepciji hotela Hilton Al Hamra Golf and Spa Resort. Rezervacijo pa sva opravila že od doma preko billiger-mietwagen.de, da sva lahko v miru preletela celotne pogoje najema oz. droben tisk. Prav gotovo je pri najemu avta v Dubaju veliko več izbire.

Ob prevzemu in oddaji avtomobila ne bodite preveč presenečeni, če si bodo zaposleni v zapisnik zapisali in narisali prav vsako najmanjšo prasko. Kolikor so naju podučili, je menda tudi že ob morebitni manjši nezgodi ali že ob rahlem udarcu z vrati drugega vozila, o tem potrebno obvestiti policijo in pridobiti vso potrebno dokumentacijo. V nasprotnem primeru namreč povzročeno škodo plačaš sam. Ja, veliko bolj strogo kot sva bila vajena v Ameriki 😊

V kolikor niste ravno vešč voznik, potem se najemu avtomobila mogoče raje izognite. Vožnja zna namreč biti zelo zabavna, saj se vam na osem pasovnicah lahko zgodi marsikaj, predvsem pa je v času prometnih konic veliko vrivanja in prehitevanja z vseh možnih strani. Noro 😃

Kar se parkiranja tiče pa kar brez skrbi. Večina trgovskih centrov, ki jih v teh koncih res ne manjka, ima svoje lastno parkirišče, ki je brezplačno vsaj nekaj prvih ur, če ne kar cel dan. Vendar seveda to preko spleta obvezno predhodno preverite.

Najem avtomobila je bila za naju osebno super odločitev in to bi priporočila vsem, ki boste svoje počitnice v Združenih Arabskih Emiratih preživljali izven Dubaja. Prihranili boste namreč ogromno časa, hkrati pa tudi denarja, saj vožnja s taksijem med emirati ni ravno najcenejša, no.. kakor za koga. Midva sva za 4 dnevni najem skupaj s cestninami (cestnine se plačujejo po Dubaju) in bencinom odštela 165€ in prevozila 1.200 kilometrov.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja