Med puščavo in nebotičniki, Dubaj

Prav gotovo vsak izmed vas oz. kar vsak od nas, ob besedi Združeni Arabski Emirati najprej pomisli na Dubaj. Moderno mesto na Arabskem polotoku, ki ga vsako leto obišče več kot 15 milijonov turistov, številka pa se iz leta v leto vseskozi povečuje! To se odraža tudi v vse bolj intenzivni gradnji hotelov, trgovskih centrov in ostalih atrakcij, ki v mesto privabljajo še večje število ljudi.

Še nikoli do sedaj nisva bila v kraju s takšnim kontrastom – na eni strani megalomanski projekti, kot sta najvišja stavba na svetu Burj Khalifa in umetno ustvarjen otok Palm Jumeriah – povsod okrog pa sama puščava. Dubaj se razvija s svetlobno hitrostjo in prav gotovo bo že čez nekaj let prerasel svoje današnje meje ter določene puščavske predele kaj kmalu spremenil v več deset ali celo sto nadstropne nebotičnike.

Pogled na Burj Khalifo

Med obiskom Dubaja marsikdo pozabi, da se v senci nebotičnikov in za bliščem trgovskih središč skriva tudi nekaj malih koščkov zgodovine, ki se je lahko naužijete v Deira-i in Bur Dubai-ju → predeloma, ki ležita na nasprotnih bregovih naravnega kanala, imenovanega Dubai Creek in sta prepoznana predvsem po raznoraznih tržnicah oz. souk-ih. Gold souk (tržnica zlata) se nahaja v nekaj 100 metrov dolgi ulici, kjer so prodajalne praktično poplavljene z zlatom. Prstani, uhani, verižice, skulpture… ni da ni. Predvsem pa so Arabci znani po začimbah in dišavah, ki jih seveda najlažje najdete na tržnici začimb (spice souk), prodajalci vam na njihovih stojnicah ponujajo žafran, cimet, curry in vse do viagre 😛 Bi si radi kupili njihove tradicionalne obleke, rute ali šale? Najlažje jih boste našli na textile souku, tržnici, ki se nahaja v predelu Bur Dubai-a, do katere pridete s prečkanjem Dubai Creek-a s tradicionalno leseno ladijco, abro. Vožnja stane le 1 AED oz. cca. 0,25€, vozijo pa praktično na vsakih par minut.

Pustimo preteklost in se raje posvetimo sedanjosti – modernemu Downtownu, predelu z Burj Khalifo, nebotičnikom, ki se lahko pohvali z več kot 800 metri višine in Dubai Mall-om, nakupovalnim centrom v katerem je več kot 1.300 trgovin, drsališče in celo ogromen akvarij! Gre za dve glavni znamenitosti mesta, med katerima se nahajajo še plešoče fontane, ki pa do pravega izraza pridejo šele, ko pade mrak. V kolikor vas zanima kako Dubaj izgleda iz zraka, vam tokrat ni potrebno na pregrešno drago vožnjo s helikopterjem, temveč se za približno 35 evrov (140 AED) z dvigalom v samo eni minuti povzpnete na Burj Khalifo. Razgledna ploščad se nahaja na 124 nadstropju oziroma kar 452 metrov nad Dubajem! Noro!

Razgled z veličastne Burj Khalife

Vsi šopingoholiki pa definitivno ne smete izpustiti obiska Dubai Mall-a. Denarnica vam sicer res ne bo ravno najbolj hvaležna, a zagotovo boste našli stvar, ki ste si jo vedno želeli kupiti 😁

Tik ob obali je nastal umetni otok, Palm Jumeriah v obliki palme, na katerem so elitne lokacije nepremičnin in eden izmed največjih hotelov z lastnim vodnim parkom in bazenom z delfini, Atlantis. Hotelski bum v Dubaju se je začel z milijardo dolarjev vrednim Burj Al Arabom, ki ima le 202 sobi, največja meri 780 kvadratnih metrov, za nočitev pa boste odšteli 24 tisoč dolarjev. No za dodaten bonus pa imate na strehi lasten parking za helikopter.. ja to se pa res izplača 😃

Hotel Atlantis The Palm, Dubaj
Burj Al Arab Jumeirah

Če vse skupaj na kratko zaključiva… Denar za Dubaj in na splošno za Združene Arabske Emirate, ne predstavlja niti najmanjše ovire. Karkoli si zaželijo, dobijo oz. zgradijo – kljub vsej modernizaciji pa piko na i še vedno naredi puščava, ki velja za dušo Emiratov. Kakorkoli obrneš… vsekakor gre za destinacijo, ki je drugačna in zagotovo vredna tvojega obiska.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja