Abu Dhabi, simbol neskončnega razkošja

Abu Dhabi, glavno mesto Združenih Arabskih Emiratov, hkrati pa tudi največji emirat ter politično, gospodarsko in kulturno središče države. Prav tako kot Dubaj, tudi Abu Dhabi v zadnjih letih beleži ekstremno hiter razvoj in urbanizacijo… vendar pa je (vsaj na prvi pogled) življenje v glavnem mestu bistveno bolj prijazno kot v bolj znanem Dubaju – večje število parkov ter predvsem večja čistoča in urejenost mesta.

Glavni razlog, da sva se slabe tri ure vozila iz Ras Al Khaimaha preko Dubaja v Abu Dhabi, je bil obisk čudovite mošeje Sheik-a Zayed-a. Na tone belega marmorja, zlatih dodatkov, številnih minaretov in preprog, združenih v zares dih jemajočo zgradbo. Uau.

Veličastna mošeja Sheik Zayed

Kljub temu, da je mošeja praktično vsak dan preplavljena s turisti (vstopnina je namreč brezplačna) so oblasti še vedno izjemno striktne pri upoštevanju njihovih verskih pravil. V največji meri so tu na udaru ženske, ki si morajo ob vstopu v mošejo pokriti lase, ne smejo nositi oprijetih oblačil, predvsem pa ne smejo kazati gole kože. Ne skrbite, če omenjenih kosov oblačil ženske v svoji garderobi ne najdete – ob vhodu imate namreč zagotovljeno brezplačno abayo (dolgo obleko s kapuco). Moški si morajo prekriti vse tetovaže, nadvse zaželeno pa je tudi nošenje dolgih hlač. Kot pa velja za vse muslimanske verske objekte, vstop v čevljih ni dovoljen.

Abu Dhabi pa skriva še marsikaj → med drugim tudi tretji najdražji hotel na svetu, Emirates Palace. Kljub vsej slavi in vloženemu denarju, je hotel odprt za javnost in ga lahko obiščemo tudi navadni smrtniki. Ogledate si lahko ogromno zlato kupolo v recepciji, ali pa si v kavarni privoščite kapučino s kameljim mlekom in čokoladni sladoled z nekaj karatnim zlatom. Denar pri gradnji tega luksuznega hotela res ni predstavljal nikakršne ovire.

Hotel Emirates Palace v Abu Dhabiju

Ste že obiskali Louvre v Parizu? No, tudi v Abu Dhabiju ga imajo. Futuristična stavba, tik ob morju, ki že s svojo zunanjostjo privlači številne turiste. Kar se tiče notranjosti vam na žalost ne moreva povedati ničesar, saj sva dan namesto za sprehajanje med slikami in kipi – raje izkoristila za raziskovanje mesta. Glavno poslanstvo muzeja je ustvarjanje mostov med vzhodno in zahodno vejo umetnosti – in prav to je razlog, da boste tukaj našli umetnine iz Evrope, Azije in zagotovo tudi z Arabskega polotoka.

V Abu Dhabiju boste na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji najhitrejšega dirkalnega športa na svetu, Formule 1. V neposredni bližini mesta, na otoku Yas, namreč stoji moderno dirkališče imenovano Yas Circuit Marina, kjer že vrsto let poteka zadnja dirka sezone. Formula 1 brez Ferrarija? Nemogoče! In prav ta znamka luksuznih avtomobilov ima poleg dirkališča svoj lasten zabaviščni park Ferrari World, kjer se nahaja najhitrejši vlak smrti na svetu, Ferrari Rossa. Adrenalinsko izkušnjo pa lahko dodobra zaokrožite z ogledom muzeja in nakupom originalnih spominkov.

Dirkališče formule 1, Yas Circuit Marina

V kolikor načrtujete potovanje v Združene Arabske Emirate, na Abu Dhabi enostavno ne smete pozabiti. Poleg čudovite mošeje, svetovno znanega muzeja in dirkališča, mesto prav gotovo skriva še marsikatero zanimivost, ki kar čaka, da jo odkrijete.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja