Kanarski otoki – Gran Canaria

Že od nekdaj sva ljubitelja poletnih temperatur in žgočega sonca, zato skoraj vsako zimo, no letos bolj jesen, izkoristiva za pobeg na toplo… včasih kam daleč, tokrat pa malce bližje. Še vedno smo ostali v Evropi, ampak če pogledamo na zemljevid, kar težko verjameš, da so ti konci še vedno del stare celine. Torej, kje smo iskali toplo vreme in sonce sredi naše »skoraj« zime? Na Kanarskih otokih – natančneje na Gran Canarii, glavnem izmed sedmih otokov, ki sestavljajo špansko otočje v Atlantskem oceanu vzdolž južne obale Maroka.

Na Gran Canario smo leteli v začetku novembra direktno iz Benetk. Slabih 5 ur dolg let na nizkocenovcu se mogoče res ne sliši kot ravno prijetna izkušnja, a ko pomisliš, da te na končni destinaciji čaka sonce, morje in temperature do skoraj 30°C, pač malo potrpiš. Misliš, da nam je bilo na letalu dolgčas? Brez skrbi… Liam je naju in četrtino ostalih potnikov na letalu, zabaval tja in nazaj 😊

Celotni Kanarski otoki so praktično tekom celega leta med turisti izjemno priljubljeni, in enako torej velja tudi za Gran Canario… posledično je sama izbira prenočišč velika. Glede na videno in doživeto, bi vam mogoče predlagala, da svoj hotel ali apartma poiščete na jugu otoka, saj je na severu ter severovzhodu ves čas našega dopusta precej pihalo in obisk tistih krajev iz tega vidika ni bil ravno najbolj prijeten. Nastanitev morda zato raje iščite v okolici Puerto Rica, Puerta de Mogana ali Maspalomasa. Mi smo si izbrali super apartma (link) v majhnem turističnem mestu Taurito.

V kolikor ne boste samo ležali na plaži ali ob hotelskem bazenu, vam predlagava, da si za raziskovanje otoka izposodite avto v kateri izmed lokalnih agencij. Tako boste bistveno bolj mobilni, ne boste po nepotrebnem izgubljali časa in čakali na vsak naslednji avtobus. Ceste so zelo urejene, parkirišče pa se včasih z nekaj truda tudi vedno najde.

Kaj sploh videti? Mi smo teden dni raziskovali predvsem južni, vzhodni ter osrednji del otoka, kjer so več ali manj vse glavne znamenitosti in mesta, ki jih je praktično »vredno« obiskati. Mogoče je najbolje začeti kar na jugozahodu otoka v slikovitem mestu Puerto de Mogan, kjer vas ob sprehodu po glavni promenadi tik ob pristanišču, spremljajo barvite hiške, številne restavracije in bari. Da bo vaš izlet še malce bolj zanimiv, pa mesto obiščite na petek, saj se takrat tu odvija tržnica, kjer lahko kupite raznorazne spominke, oblačila in vse preostale zadeve, ki so seveda doma odlične za nabiranje prahu 😊

Ena izmed glavnih znamenitosti na otoku so zagotovo peščene sipine, Dunas de Maspalomas v isto imenskem mestu. Ko se znajdete v tem ogromnem peskovniku, ki je mimogrede raj za otroke, kar težko še vedno verjamete, da je kaj takšnega mogoče najti v Evropi. Vse skupaj bolj spominja na kakšno Saharo. V kolikor vam uspe najti parkirišče, se lahko v bližini odpravite še na plažo Playa de Maspalomas, ter se sprehodite do svetilnika Faro de Maspalomas.

Če na potovanju ne morete mimo nakupovanja in dobre hrane, obiščite Puerto Rico… v tem turistično obleganem mestu je kar nekaj trgovskih centrov in ogromno restavracij, tako, da bo zagotovo vsakdo našel kaj zase. Mesto ima tudi svojo plažo. Vsekakor pa glede plaže predlagava tudi sosednjo, imenovano Playa de Amadores. Gre za neskončno dolgo peščeno plažo z urejenim parkiriščem, ležalniki, senčniki, restavracijami, v glavnem imate na voljo vse za brezskrbno uživanje.

V kolikor pa bi radi malce pobegnili od turističnih zadev in se umaknili v zeleno naravo, mogoče celo na kakšen treking po malce višje ležečih poteh, potem obiščite najvišji vrh Gran Canarie, Pico de las Nieves, ki se lahko pohvali z 1.949 metri nadmorske višine. Aja, pa brez skrbi… do tja se lahko pripeljete tudi z avtom in to direktno na sam vrh 😊 Povsod okrog so speljane številne gozdne poti, ki vas pripeljejo tudi do znamenite vulkanske skale Roque Nublo, ki so jo častili prvotni otoški prebivalci.

Poleg vseh turističnih središč in mest na otoku, so tukaj tudi mesta, ki se lahko pohvalijo z bogato zgodovino, marsikatero znamenitostjo in so zanimiva za tiste, ki nam do celodnevnega poležavanja na plažah in ob bazenih pač ni. Dvojček mest, Firgas, Arucas, ki se nahajata na poti iz osrednjega proti severnem delu otoka, sta zagotovo vredna obiska. V Firgasu lahko v eni sami ulici spoznate celotne Kanarske otoke, saj so stopničasto ulico okrasili z reliefi posameznih otokov in na keramične ploščice naslikali glavne znamenitosti, ki ponazarjajo otoke. Arucas je znan po ogromni in čudoviti katedrali, ter po destilarni ruma Arehucas, ki deluje že od leta 1884. Njihove proizvode pa lahko najdete praktično v vsaki trgovini na otoku. Seveda si lahko organizirate tudi ogled destilarne… aja, zraven menda spada tudi bogata degustacija ampak z majhnim otrokom se nama to ni zdelo izvedljivo 😃

V kolikor se naveličate sprehajanja po mestih in poležavanja na plaži pa lahko obiščete manjši živalski vrt Palmitos Park, ki je znan predvsem po številnih pticah in delfinih. Vstopnina je morda malce visoka (35€ na osebo), so pa v to vključeni tudi šovi s papigami, ujedami in delfini. Zadnji je bil definitivno vrhunec našega obiska.

Kljub temu pa smo bili mi najbolj navdušeni nad res ogromnim in čudovito urejenim akvarijem Poema del Mar v glavnem mestu Las Palmas, kjer si lahko od blizu ogledate vse mogoče ribe, morske pse, želve in ostale živali, ki jih najdete v morjih po celem svetu. Res super dogodivščina v kateri je Liam užival kot še nikoli. Vstopnina? 27€ na osebo. Vredno!

Obisk akvarija se vam splača združiti s sprehodom po ulicah glavnega mesta, predvsem po starem delu mesta imenovanega de Vegueta. Tu si lahko ogledate katedralo Svete Ane in se sprehodite po najbolj znani ulici Triana, kjer lahko najdete vse mogoče trgovine raznoraznih blagovnih znamk, restavracije… da je sprehajanje še malce bolj zanimivo in zabavno so poleg omenjenega, ulico naselili tudi številni ulični umetniki.

No, tako smo mi preživeli teden dni cca. 4.000 kilometrov stran od doma. Gran Canaria naju je definitivno zelo pozitivno presenetila in naš dopust je bil še veliko boljši kot sva si vse predstavljala. Svoj doprinos je zagotovo imelo tudi vreme, saj nas je ves čas spremljalo sonce in ravno pravšnje poletne temperature. Se še kdaj vrnemo? Zakaj pa ne! Kanarski otoki so res super izbira za relativno poceni pobeg stran od naših mrzlih zimskih dni. Torej – Gran Canarii mi rečemo trikrat da! 😎

S & B & L

Obdobje našega potovanja: november 2023

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja