Oh Bled, krasen si

Bled z okolico morda dojemamo bolj kot destinacijo, ki jo množično obiskujejo le tuji turisti, Slovenci pa se v te konce večinoma odpravljamo le na enodnevne izlete, na kremšnito in nazaj domov. Posledično nam vedno zmanjka časa za tisto pravo, umirjeno uživanje in sproščanje na obali tega gorenjskega bisera.

Turistično zanimiv Bled ponuja celo paleto takšnih in drugačnih nastanitev. Midva sva si izbrala hotel Park, ki je znan predvsem po znameniti sladici, ki jo poznamo res vsi – Blejska kremna rezina, ali po domače Blejska kremšnita, ki so jo pred 70imi leti kot prvi začeli pripravljati prav v hotelski kavarni. Leta 2020 obnovljen hotel ponuja udobne sobe, bogat zajtrk in pestro ponudbo ostalih storitev, ki pridejo še kako prav pri brezskrbnem uživanju na zasluženem dopustu. Na voljo imate namreč notranji bazen, tajske masaže, izposojo električnih koles in še kaj se najde. Pa da ne bo pomote – ta objava ni sponzorirana! Pač pohvaliva, ker nama je bilo kul.

Sprehajanje, plavanje, veslanje, kolesarjenje… na Bledu lahko res počneš tisoč in eno stvar, zato ni skrbi, da bi ti bilo kadarkoli dolgčas. Čudovita 6 kilometrov dolga sprehajalna pot okrog jezera za vsakim ovinkom ponuja slikovite razglede na glavno znamenitost – otok sredi jezera, na njem pa cerkev Marijinega Vnebovzetja. Na otok se lahko zapeljete z znamenitim čolnom, imenovanim pletna, ali pa preizkusite svoje veslaške sposobnosti in si za cca. 20€ na uro izposodite majhen lesen čolniček. Vsekakor ste lahko tudi malce bolj moderni in se na otok odpravite s supom.

Ne čoln ali sup – ampak hoja 😊 ja, zagotovo boste najlepše fotke Blejskega jezera naredili z bližnjih hribov, kjer boste deležni res super razgledov. Povzpnite se na Ojstrico, Osojnico ali Stražo in se prepričajte!

Vsakogar (vsaj čez poletje) zagotovo zamika tudi hiter skok v jezero. Kopanje je dovoljeno na Grajski plaži, kjer vam bodo zaračunali vstopnino, brezplačno pa se lahko namakate pri Olimpijskem veslaškem centru ali kampu Bled.

Za vse zgodovinske navdušence je tu še Blejski grad, ki se mogočno vzpenja nad jezerom in do njega z obale vodi urejena pot s kar nekaj stopnicami. Seveda pa se lahko do gradu pripeljete tudi z avtomobilom, pred vhodom je namreč urejeno plačljivo parkirišče. Vstopnina za ogled gradu znaša 13€ na osebo. Kaj sploh videti? Po pravici povedano ne veva, ker sva sončne dni raje izkoristila za uživanje ob jezeru kot za občudovanje grajskih soban.

Mogoče lahko še kakšno besedo ali dve nameniva cenam na Bledu, ki slovenske izletnike vsako leto presenetijo 😁 Te so verjetno res najvišje v Sloveniji – kremšnita slabih 5€, Coca-Cola ali kava dobre 3€, pica od 12€ naprej… verjetno ni potrebno, da sploh še kaj nadaljujeva. Kljub temu so restavracije in lokali še vedno nabito polni. Ja, ambient naredi svoje 😊

Bled pa je tudi dobra iztočnica tudi za obisk drugih zanimiv krajev v bližini. Midva sva obiskala Blejski vintgar, ki pa naju je malce razočaral oz. mogoče z drugimi besedami – nisva bila tako navdušena, kot sva pričakovala. Vstopnina znaša 10€ na osebo + 5€ parkirišče na avto. Sama pot, ki je dolga 1,6 km se začne dokaj obetavno z ozko sotesko in lesenim mostičkom, ampak dokaj hitro postane malce monotona. Za hojo čez vintgar porabiš dobre pol ure, za pot nazaj do parkirišča pa cca. uro in pol – vse bi bilo lepo in prav, če to pešačenje nazaj ne bi bilo po nič kaj zanimivem gozdu. Menda sicer obstaja več variant, ampak midva sva očitno ubrala res najmanj zanimivo. Če sedaj pogledava fotke.. ma saj je lepo, ampak po slikah nama izgleda lepše, kot v živo. Midva bi rajše predlagala obisk Bohinja ali morda vzpon na katerega od bližnjih hribov. To je pač najino mnenje 😉 mogoče pa morate na ogled, da si boste ustvarili svoje.

Prehodila sva kar nekaj kilometrov, pojedla še nekaj več kremšnit in naredila cel kup čudovitih fotk najbolj znanega slovenskega jezera, ki ga pozna praktično cel svet. Bled naju je res pozitivno presenetil in kdo ve, mogoče bova pa še kdaj v teh koncih preživela kakšen podaljšan konec tedna. Upava.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja