Smo šli na prvi družinski oddih – na Zakintos!

Sicer je najin seznam obiskanih grških otokov še zelo kratek, a se v zadnjem času vztrajno podaljšuje. Tokrat sva nanj dodala še Zakintos, tretji največji otok v Jonskem morju, ki velja za eno izmed najbolj turistično obiskanih destinacij v Grčiji. Tokratni dopust je bil precej drugačen, saj se nama je na svojem prvem potovanju priključil najin enoletni sinček Liam 😊 ja.. prvič smo bili v troje!

V primerjavi s Kreto in Rodosom, Zakintos ali krajše Zante – ne ponuja kakšnih odmevnih arhitekturnih ali naravnih znamenitosti, ki bi privabljale trume turistov iz vseh koncev sveta. Dobrih 150 let nazaj je namreč močan potres na otokih v Jonskem morju porušil praktično vse antične stavbe. Zakintos zato ostaja najbolj poznan po plaži Navagio ali Shipwreck Beach oziroma »Zalivu tihotapcev« po naše. Gre za peščeno plažo, do katere je dostop možen le po morju… plaža je obdana z visokimi klifi, na njej pa ležijo znameniti zarjaveli ostanki nasedle ladje. Seveda je običajno le ta preplavljena s turisti, a letošnje poletje (2023) je zaradi nevarnosti krušenja klifov (zaradi spomladanskega potresa) le-ta za obiskovalce zaprta, ladje pa se lahko približajo na največ 40 m od obale. Vseeno obstaja še ena alternativna, ki smo jo izkoristili mi, in sicer razgled z vrha – Shipwreck Viewpoint, kjer stoji razgledna ploščad. Adrenalinski navdušenci in tisti, ki ste obsedeni s popolnimi Instagram slikami, pa se lahko za vrhunski razgled na pot podate po robu klifa, kar pa vam res ne priporočava, saj zna biti kakšen korak preveč ali premalo precej hitro usoden.

Kaj še lahko počnete na Zakintosu… no, če odmislimo nočno življenje na glavni ulici predela Laganas, lahko poiščete svojo najlepšo plažo na otoku. Teh je kar nekaj… mogoče vam lahko predlagava obisk Banana Beach, z ležalniki (plačljivo), dvema lokaloma in ogromnim parkiriščem, ki pride še kako prav, če se pripeljete z avtomobilom.

Potem je le nekaj kilometrov stran plaža Gerakas, ki je predvsem znana po tem, da se nahaja v nacionalnem parku in na njej svoja jajca izležejo želve.

Na poti proti najbolj priljubljeni plaži Laganas pa se lahko ustavite še na manjši plaži Kalamaki (nam osebno najmanj všečna). Vse plaže so pretežno peščene, zato se pripravite, da vam bo še po prihodu domov nekaj časa škrtalo pod copatami 🙃

Seveda pa ne moreva mimo glavnega mesta, Zante Town. V kolikor se boste tja odpravili z avtomobilom, se pripravite na lov za parkiriščem, avtomobili so parkirani ob vsaki še tako ozki cesti, zato moraš biti kar vztrajen, da najdeš svoj prostor. Kljub temu, da gre za glavno mesto, je le to relativno zelo majhno in ga lahko brez težav prepešačite po dolgem in počez v precej kratkem času. Predlagava vam, da svoje raziskovanje pričnete na Solomos Square, kjer si lahko ogledate mestni muzej, potem pa nadaljujete do katedrale svetega Marka, za konec lahko nakupite kakšen spominek na ulici 21st Maniou. Ves čas sprehoda vas bodo spremljali številni bari in restavracije, tako, da lačni in žejni iz mesta zagotovo ne boste odšli. Gyros namreč vedno paše 😋

Kje spati? Največjo izbero hotelov in apartmajev imate zagotovo v okolici plaže Laganas. Mi smo prve štiri noči prespali v hotelu – povezava – ob plaži Agios Sostis – gre za manjši in precej bolj umirjeni kraj, vendar je plaža zelo majhna in precej onesnažena z veliko trave (vsaj ob našem obisku je bilo tako), zato v tem koncu raje izberite nastanitev z bazenom. Naše prenočišče nam je bilo sicer precej všeč.

Zadnje tri noči pa smo imeli prenočišče direktno na plaži Laganas v – povezava. V kolikor si želite mirnega spanca, si svojo streho nad glavo definitivno izberite malce bolj stran od glavne ulice Laganas Road.

In kako je Zakintos z majhnim otrokom? Vroč 😎 no, odvisno kdaj ga obiščete. Pri nas je bilo čez dan od 33 – 38°C. Naravne sence na plažah ni, oz. vsaj mi je nismo našli. Plaže so peščene, zato je dostop z vozičkom precej omejen. Po najinem mnenju je fino, da ima prenočišče bazen. Otok je majhen, zato ga lahko z avtomobilom hitro prevozite in si »glavne atrakcije« brez problema pogledate tudi z otrokom. Je pa stvar sigurno sledeča – manj kompliciraš, boljše je 😁

V glavnem… Kot vedno je dopust prehitro minil, je bil pa tokrat za naju le ta zelo poseben in nepozaben. Kot sva že omenila, bili smo prvič v troje! ❤️ Sinček Liam je ogromno stvari doživel prvič, od poleta z letalom, ki smo ga preživeli nepričakovano odlično; do kopanja v morju, kjer res nenormalno uživa itd. Kljub temu, da sva imela z izbiro destinacije sprva mešane občutke, nam bo ta oddih zagotovo ostal v lepem spominu.

S & B & L

Obdobje našega potovanja: junij 2023

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja