Kubanska kulinarika

Čeprav Kuba ni ravno destinacija za gurmanske sladokusce, ki se navdušujejo nad izjemno visoko kulinariko in Michelinovimi zvezdicami, so domači kuharski mojstri kljub zaprtosti države, iz dostopnih sestavin in kančkom inovativnosti na menije dostavili nadvse zanimive jedi. Kombinacije morda res niso vsakodnevne, ampak verjemite, prste si boste obliznili prav po vsakem obroku.

No, če izvzameva številne resorte v Varaderu, potem lahko med potovanjem po Kubi skorajda opustite misel na hrano iz drugih koncev sveta. Zato ne izgubljajte časa z iskanjem azijskih specialitet, moderne francoske kuharije ali pregrešno dobrih italijanskih testenin. Sicer, če sva iskrena… kaj ti bodo žabji kraki ali testenine s tartufi, ko pa imaš na voljo sveže ulovljene morske sadeže, jastoge, govedino, ki se dobesedno stopi v ustih in sladko sadje s kokosom, papajo in ananasom na čelu? Ponudba je res izredno pestra, zato izstopite iz svojih okvirjev in poskusite tiste prave tradicionalne kubanske specialitete. Ne bo vam žal!

No.. začnimo od začetka, pri najpomembnejšemu obroku dneva, pri zajtrku. Kakorkoli stvar obrneš, je to definitivno najboljša vsakodnevna naložba 5ih evrov na Kubi! Omleta s papriko in čebulo, mogoče s sirom in šunko? Ali enostavno jajca na oko? Kakorkoli, pri zajtrku, ki ga boste deležni v casah (prenočišča pri domačinih), so jajca pač vedno v glavni vlogi! Seveda ne pozabijo niti na litrski vrč kave, sveže opečen kruh, stisnjen sadni sok ter na krožnik najrazličnejšega kubanskega sadja.

Za potešitev medobročne lakote izkoristite street food. Izstopajo predvsem za dlan majhne pice z nekaj sira in pelatov… v kolikor te doleti sreča, na omenjeno pade celo nekaj koščkov šunke 😁 Te dobrote pečejo večinoma v majhnih kioskih, najbolj pristne pa v odsluženih sodih, ki jih inovativni domačini predelajo v prave peči. Ko vidiš vso pripravo in peko, je mogoče res bolj zamižati na eno oko, ampak se zaradi samega okusa prav gotovo splača tvegati. Poleg unikatnih pic so tu še številni sendviči s šunko in sirom, ter raznorazno zelenjavo.

V kolikor vas pot zanese na obalne predele otoka (kar je obvezno), boste lahko okušali okusne morske dobrote, med katerimi izstopa jastog, ki je v evropskih koncih dostopen le peščici, na Kubi pa za enormno porcijo odšteješ nekje okrog 10 evrov!

Izmed številnih kubanskih jedi, sta se na najinih krožnikih največkrat znašla congri in ropa vieja. Nimate pojma o čem govoriva? Pri congriju gre za riž kuhan skupaj s črnim fižolom, česnom in začimbami – ropa vieja pa je gosta obara z razkuhano mehko govedino, paradižnikom in čebulo. Če poenostaviva.. božanska kombinacija dveh specialitet! Na račun boste prišli tudi ljubitelji svinjine, saj se zrezki strežejo pravzaprav v vsaki restavraciji. Marsikje pa ne pozabijo niti na rebrca ali celo božanske kose sveže pečenega odojka.

Ker se pri vseh prehojenih kilometrih, pokurjene kalorije spodobi dostojno nadomestiti – kot na vsakem potovanju – tudi tu nisva pozabila na slaščice 😃 Prvi nasvet… na tortice raje pozabite! Že izgled je v večini slaščičarn takšen, kot bi jih okraševali 5 let stari otroci, posledično pa tudi okus ni nič kaj boljši. Ampak nič ne de, na voljo je kar nekaj zasilnih izhodov.

Prvi izmed njih je flan – definitivno ena izmed top izbir, kjer gre za panna coti podobno sladico prelito s karamelo. Mastno se lahko pregrešite z churros-om, neprekinjenim »trakom« testu, ki ga ocvrejo, povaljajo v sladkor in napolnijo s čokoladnim ali kakšnim drugim nadevom nadevom.

Vsekakor pa se med neznosno vročimi dnevi nič ne prileže bolj kot odličen sladoled! Na zalogi seveda nimajo sto vrst lučk ali sladolednih »banc« kot smo to vajeni pri nas. Ampak iskreno, res rabiš kaj takega? Na Kubi se v trgovini izbira med vanilijo, čokolado in jagodo istega proizvajalca. Kratko in jedrnato! In ja… čez čokoladnega ga ni, preizkušeno, večkrat! Svojo srečo lahko preizkusite tudi v slaščičarnah, vendar pozabite na opevano Coopelio (nama res ni bila všeč). Mogoče ena insajderska informacija → v Havani obiščite Helad’oro, okusi se z lahkoto primerjajo z butičnim italijanskim gelatom.

Ob vsaki zgoraj omenjeni hrani pa se zraven prileže tudi kakšen kozarček, mar ne? V kolikor raje posegate po brezalkoholnih napitkih – namesto približkom Coca-Cole ali Fante (originalov na otoku ne boste našli) izberite sveže stisnjene sadne sokove. Za ljubitelje alkohola pa ponujajo nekaj vrst piv ter predvsem najboljše in najbolj okusno pristne zvarke kot je Mojito, Cuba Libre in Daiquiri. Noro! Ja, od kje pa ste mislili, da prihajajo našteti koktajli? 😋

Tako.. ker sva vam z najinim izborom prav gotovo naredila lušte in ste že na pol poti do hladilnika, vam lahko zaželiva le še dober tek in na zdravje.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja