Havana, od revolucije do salse, mojita in čokolade!

Kaj najbolj paše po 12 urah sedenja na avionu? Topel tuš, no tudi mrzel bi bil super, ampak tega v Matanzasu nisva dočakala. Glej ga zlomka.. ravno ko sva prispela, se jim je namreč pokvarila cev. Ah ja 😃 ..no, v to mesto sva prišla zaradi relativne bližine letališča (cca. 20 km), bistveno cenejših prenočišč – kot isto oddaljeni, vendar bolj turistični Varadero – in dobro avtobusno povezavo z glavnim mestom Havano, ki pa je najina prva postaja na Kubi.

Ko že govoriva o avtobusnem prevozu.. gre za vozila podjetja Viazul, ki so namenjeni izključno turistom in vozijo med vsemi znanimi in za turiste pomembnejšimi predeli otoka. Seveda so temu primerne cene. Aja, pa še nekaj.. prevoz je najbolje bookirati od doma (toplo priporočajo vsi), ker se vam namreč v nasprotnem primeru lahko zgodi, da bo vaš avtobus popolnoma poln. Btw, midva sva dobila zadnja dva sedeža.

No, nazaj v Havano – glavno mesto Kube, ki je bilo tekom zgodovine v rokah tako španskih kot britanskih priseljencev, ameriške mafije in revolucionarjev. Današnjo podobo mesta v grobem delimo na tri dele in sicer Havano Vieja, Havana Centro in Vedado. V prvem se nahaja večina znamenitosti, v drugem boste priča realnem življenju domačinom, v zadnjem pa lahko prenočujete v najbolj luksuznih hotelih, se razvajate v mnogih restavracijah ali pa žurirate v najboljših (verjetno tudi najdražjih) nočnih lokalih. Ne glede na predel, slej kot prej se boste vživeli v mesto in se prepustili ritmu kubanske glasbe, ki vas bo vodila naokoli.

Hm, kje začeti? Avtomobili so definitivno nepozabni! Ogromne mašine, ki so obtičale v času in po teh cestah brnijo že vsaj – najmanj 50 let. Ameriški klasiki živahnih barv so res prava paša za oči, še posebno za nas Evropejce, ki takšne avte po večini res ne videvamo ravno vsak dan. No, enostavno res so zakon!

S cest pa na ulice.. polne restavracij, spominkov in okraskov ter žive glasbe. Ulica Obispo? Mimo nje, enostavno pač ne gre! Začne se s El Floridito – barom, ki je do svojega slovesa prišel s daiquiri, pijačo katero si je tu naročeval Ernest Hemingway, njegov kip pa še danes sloni na šanku. Ko pa se boste prebijali skozi gnečo mimoidočih in boste imeli v torbah že dovolj spominkov za vso žlahto, pa si le odpočijte v Cafe Pariz, lokal je znan po vsakodnevni živi glasbi in okusni ter relativno poceni hrani.

Pustimo hrano in gremo raje nazaj na pijačo, v trgovini je težje dobiti steklenico vode kot steklenico ruma. Ja, res je! 🙂 in kje ga stočijo na hektolitre in z njim ustvarijo priljubljen mojito? Koktajl, narejen z belim rumom, mineralno vodo, meto in sladkorjem je namreč zaščitni znak lokala La Bodequita del Medio. Naj pa vas ne presenetijo od tal do stropa popisane stene, tu se namreč lahko vsak gost podpiše in pusti svoj pečat.

Havana premore tudi muzeje in to res dobre – čokoladne! Vendar lokalu z nekaj omarami v katerih so razstavljeni predmeti, ki so pomembni pri izdelavi čokolade težko rečeva muzej, definitivno pa je edini, kjer si lahko naročiš super poceni in okusno vročo čokolado za komaj 0,55 CUC ali pa izbiraš med različnimi čokoladnimi pralineji, ki so polnjeni tudi z najbolj znano kubansko pijačo, belim rumom Havana Club.

Na drugem koncu mesta, v predelu Vedado stoji Plaza de la revolucion, prostor namenjen velikim političnim dogodkom, zanimiv predvsem zaradi dveh velikanskih portretov Che Guevare in Camila Cienfuegosa na stavbah nasproti kipa posvečenega Joseju Martiju. Zaradi oddaljenosti od starega dela mesta priporočava, da se do tja odpravite s taxijem.

Havana je pač Havana, tu je zakon!

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja