Ich bin ein Berliner

Ko bi le dnevi v službi minevali tako hitro kot na dopustu. Se strinjate? Ja.. trije dnevi v Berlinu so zbežali s svetlobno hitrostjo. Težko ponoviva znane Kenedyjeve besede, s katerimi se je hotel prikupiti domačinom: »Ich bin ein Berliner« – kar v dobesednem prevodu pomeni »jaz sem krof«. No, krofa ravno nisva, čeprav sva se v teh dneh kar dodobra napolnila s čokolado (ampak o tem malce kasneje) – Berlinčana pa tudi ne, čeprav morava priznati, da nama je nemška prestolnica že malce zlezla pod kožo.

Mogoče Berlin res nima svetovno znanih stavb, neprecenljivih umetniških zbirk in podobnih stvari, ki bi v mesto privabljale na milijone turistov, vendar pa za to skrbi poseben utrip mesta in odprtost do drugačnosti, unikatnosti. Naj vas ne presenetijo mimoidoči, ki že v zgodnjih dopoldanskih urah uživajo ob steklenici piva; najstniki skrbijo, da preko njihovih prenosnih zvočnikov spoznaš nemške underground rap hite ter seveda, da je dober kilometer z grafiti porisanega zidu ena izmed glavnih znamenitosti.

Omenjeni barviti zid, je bil od sredine ter vse do konca prejšnjega stoletja ovit v sivino in bedo, saj je v mestu predstavljal fizično mejo, ga delil na dva dela in bil v središču nešteto nič kaj prijetnih zgodb tistega časa. Del zidu so bila svoj čas tudi Brandenburška vrata, ki so še danes razpoznaven simbol. Kvadrigo z boginjo miru, ki stoji na 12 dorskih stebrih, je Napoleon ob osvojitvi Berlina celo odnesel v Pariz, kasneje pa so si ravno ta simbol zmage in moči prilastili tudi Nacisti. Poznan pa je še en prehod, skozi katerega so lahko v času Berlinskega zidu prehajali le vojska in politiki – gre za Checkpoint Charlie, kjer še danes paradirajo ameriški vojaki, vendar pa so tam samo še za okras in fotografiranje.

V mestu boste prav gotovo na račun prišli tudi vsi ljubitelji muzejev, pet najpomembnejših se nahaja na muzejskem otoku. Tako lahko zgolj na nekaj 100 metrih občudujete zbirke slik, antičnih ter srednjeveških predmetov, kot tudi spoznavate življenje v času razdeljenega Berlina. Če vas vse to zanima veliko bolj kot naju, potem vam bodo omenjeni ogledi prav gotovo vzeli cel dan.

Berlin se v zadnjih letih razvija tudi na kulinaričnem področju. V mestu se odpirajo nove restavracije, kioski, stojnice.. svoj prostor pod soncem pa so našli celo tovornjaki ter kombiji s hrano. Torej, prav na vsakem koraku imaš možnost izbire med pristnimi domačimi nemškimi jedmi, hitro prehrano, azijskimi specialitetami in ostalimi dobrotami sveta. In kaj v Berlinu definitivno moraš poskusiti? Currywurst! Kombinacija curryja s klobaso. Ne boste verjeli, ampak zadevi pravzaprav res pašeta skupaj. Čeprav boste to jed našli za vsakim vogalom, bo najbolj sveža in še boljšega okusa prav gotovo na eni izmed mnogih street-food tržnic (odprta kuh’na po domače). Midva sva svoje brbončice preizkusila na Street Food auf Achse, ki poteka ob nedeljah. Poleg klobasic, vas bodo premamile tudi vonjave ostalih dobrot, h katerimi pa se zraven prileže tudi katero izmed mnogih nemških piv.

Že v prvem odstavku sva namignila, da se je tudi tokrat – kot na vsakem potovanju – na najinem dnevnem redu večkrat znašla čokolada. Kaj točno? Verjameva, da prav vsi poznate znane štirikotne čokolade Ritter Sport! In ja, v Berlinu ima ravno ta znamka svojo trgovino, kjer se samo ob vstopu, zrediš za najmanj dva kilograma 😃 Poleg tega, da boste na njihovih policah našli prav vse smiselne in popolnoma nesmiselne okuse čokolad (grenivka, sto in en keks, jogurt itd.), si lahko čisto sam izdelaš še svojo lastno! Noro! Ker pa jim seveda tudi to ni dovolj, so v zgornjem nadstropju trgovine postavili slaščičarno oz. kavarno, kjer si lahko namesto čokolade privoščiš totalno hude tortice ali pa v primeru diete – potopiš nekaj koščkov sadja v pregrešno dober fondi. Idealno za vse čokoholike, ja.. Saša še danes sanja o tem!

Še nekaj, ob poplavi hotelov vam lahko malce olajšava iskanje tistega najprimernejšega in vam priporočiva H2 hotel na Alexanderplatzu, praktično v centru mesta. Hotel ima super moderne, čiste in udobne sobe, ter daleč najbolj okusen zajtrk! Ampak fantje pozor, v okolici je en kup bolj kot ne dragih trgovin, ki se jim vaše boljše polovice ne bodo mogle kar tako upreti 😁

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja