Kanarski otoki – Tenerife

Potovanje v času »epidemije« je kot vrečka presenečenja, nikoli ne veš kaj vse te čaka. Ali bodo meje odprte, kakšna bo situacija z dokumentacijo… in še bi lahko naštevali. Ja, niti v sanjah si nihče ni predstavljal takšnih časov. Izmed destinacij, ki so mogoče »lažje« dostopne, sva si izbrala Španijo oz. njihov največji in hkrati tudi najbolj poseljen otok med Kanarskimi otoki, Tenerife. Zaradi vseh negotovosti sva letalski karti kupila le 1 teden pred odhodom.

Potovanje se ni začelo ravno obetavno.. za poletje precej slaba vremenska napoved, oblačno, celo malo dežja (čeprav le-tega skorajda ne poznajo) razočaranje nad hotelom, ki je obetal bistveno več, poleg tega pa še številni zaprti lokali, trgovine in posledično turobno vzdušje na glavnih promenadah. Slabši začetek, toliko boljši konec 😉

Za bivanje na otoku sva si izbrala letoviško, turistično mesto Las Americas, ki je znano predvsem po istoimenski plaži… posledično pa je ravno v teh koncih tudi največja izbira hotelov in apartmajev. Hkrati je tudi blizu avtoceste in s tem dobro izhodišče za raziskovanje otoka.

Raznolikost Tenerifov ponuja številne možnosti za preživljanja dopusta – od poležavanja na plaži do neskončnega sprehajanja in hribolazenja po številnih gorskih poteh. Tako je.. na otoku Tenerife imajo praktično vse in se lahko celo pohvalijo z najvišjim vrhom Španije, Teide.. ki pa dejansko ni gora ampak ognjenik, visok več kot 3.700 m.

Ampak ni panike, ni potrebno peš. Do vznožja na približno 2.200 m se lahko povzpnete z avtom, nato pa za slabih 40 evrov po osebi, preko spleta kupite vozovnico za gondolo, ki vas popele na skoraj 3.600 m nadmorske višine. V kolikor bi želeli povsem do vrha – vas čaka hoja, potrebujete pa tudi posebno dovoljenje, ki si ga je potrebno pridobiti že vnaprej preko določene spletne strani (če vas zanima, vtipkajte v Google). Midva sva zadnji gondoli v dnevu lahko le pomahala od daleč, saj sva prevoz zamudila za pičli 2 minuti in posledično nad 3 tisoč metrov nadmorske višine na žalost nisva prišla. Smola 🙃

V kolikor vas razgledi v narodnem parku Teide ne prepričajo, se odpeljite še proti severozahodu otoka. Tam vas čakajo kar 600 metrov visoki klifi Acantilados de Los Gigantes. Gromozanske skalne formacije, ki se vzpenjajo nad morjem so atrakcija, ki je pač ne preskočiš. Res kul zadeva.

Naju je sicer najbolj navdušila pot z vmesnimi postanki do male, a menda najlepše vasice na otoku – Masca, ki se skriva v ozki dolini. Vasica je pač navadna, pot do tja pa ekstremno vijugasta s čudovitimi razgledi. Ful lepo! Če ne maraš ovinkov, morda prav pride tudi kakšna tableta proti slabosti 😃

S hribov pa ob morje, saj smo vendar na otoku 😎 Ne moreva mimo glavnega mesta, Santa Cruz de Tenerife, kjer živi več kot polovica vseh prebivalcev. Glavna znamenitost v mestu je zagotovo Auditorio de Tenerife, moderna, nevsakdanja stavba, ki gosti številne glasbene in druge kulturne dogodke. V bližini sta še utrdba Castillo de San Juan Bautista in ogromno zunanje kopališče Parque Marítimo César Manrique. V samem mestnem jedru se nahaja trg Plaza de España, od kjer se lahko po ulici Calle del Castillo med številnimi trgovinami in restavracijami sprehodite vse do tržnice Cooperativa Mercado Nuestra Señora De África – tu vas čaka ponudba lokalnih izdelkov (različni siri, salame, rože, raznorazne kreme iz aloe vere, ki je značilna za Tenerife ter še kaj bi se našlo). Za tržnico pred prihodom preverite še odpiralni čas.

Vzdolž obale se seveda najde še ogromno večjih in manjših mest, ki je vsako zase nekaj posebnega. Midva sva obiskala Garachico, mesto znano po avtentični otoški arhitekturi, lokalni hrani in naravnih bazenih El Caleton, ki so nastali ob izbruhu bližnjega ognjenika. Imajo pa tudi super sladoled, ki ga najdete v slaščičarni Fragola 😜 za obliznit dober.

Na skrajnem severu otoka se nahaja mesto Puerto de la Cruz, kamor se večina turistov odpravi ob obisku najbolj znanega živalskega vrta Loro Parque. Za relativno drago vstopnico (cca. 40€ na odraslo osebo) si lahko poleg drugih živali, ogledate predstavo s papigami, delfini in celo orkami. Midva v živalski vrt nisva šla.. zakaj? Poleg dokaj visoke cene vstopnine in mogoče malce majhnega števila ostalih živali, so naju odvrnili tudi nekateri negativni komentarji na Tripadvisorju. Nimava pojma ali nama bo žal ali ne.. mogoče.. bo pa to morda izgovor za obisk še kakšne druge destinacije.

Ojej.. skoraj sva pozabila na plaže. Teh je na otoku ogromnoo in posledično skoraj ni mogoče obiskati vseh, ki bi si jih želeli. Naju je prijetno presenetila plaža Playa de las Teresitas, ki se nahaja kakšnih 10 minut vožnje od glavnega mesta. Dolga peščena plaža, ponuja vse kar potrebujete za brezskrbno uživanje na žgočem soncu, ležalnike – senčnike, manjše lokale in marsikaj drugega. Pravijo, da je menda najlepša na otoku.. in midva se kar strinjava – ostale nama niso bile ravno preveč pri srcu 😁

Seveda pa lahko na otoku Tenerife počnete in obiščite še cel kup stvari, ki jih midva v najini objavi nisva izpostavila. To pomeni, da naju niso navdušile ali pa se nama niso zdele vredne posebne omembe. Stvari, ki naju ne navdušijo preveč, ful hitro pozabiva. Zagotovo pa so Tenerifi destinacija, kjer lahko vsak najde nekaj zase… pa še za obisk je primerna skozi celo leto, saj je vreme tudi v zimskih mesecih precej bolj prijetno kot v naših koncih.

Aja še to.. prenočišče! Midva sva bivala v 2h hotelih na območju Playa de las Americas. Prvega (na povezavi) definitivno ne priporočava, lahko pa rečeva par dobrih besed za slednjegaklik, ki je sicer malce dlje stran od obale, ampak gre za prisrčen manjši »kao resort« z dobrim zajtrkom, lepimi apartmaji in luštnim bazenom – nama je bilo zelo všeč, če bo pa tudi vam, pa ne moreva obljubiti.

Pa lep dopust vam želiva!
S & B

Obdobje najinega potovanja: junij 2021

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja