Organizacija potovanj

V zadnjem času dobivava kar nekaj vprašanj kako poteka organizacija najinih potovanj, kje rezervirava letalske karte, prevoze, kako je s prenočišči itd. Marsikomu se zdijo te stvari zelo zapletene in zamudne, ampak nenazadnje pa se vsi zavedajo, da lahko s svojo angažiranostjo privarčujejo kar lep kupček denarja. No, in ravno s tem razlogom sva se odločila, da vam zaupava kako približno zgleda najina organizacija, ne glede na to ali se odpravljava na drugi konec sveta ali le nekaj kilometrov čez mejo.

1. Izbira destinacije

Ste opazili super fotko na Instagramu? Bi radi podoživeli romantični prizor na plaži, ki ste ga videli v filmu? Ali ste zgolj zasledili noro poceni ponudbo letalskih kart? Vse to so lahko razlogi za obisk določenega mesta, pokrajine ali države. Na svetu je kar 196 držav, zato zna biti izbira precej težka. Ampak, ko se boste odločili, kaj želite videti, doživeti, poskusiti – potem misliva, da bo odločitev prišla kar sama po sebi.

2. Kako najceneje na pot

Tako, destinacijo smo izbrali, kaj pa zdaj? Običajno prevoz predstavlja velik del stroškov potovanja, še posebno, ko gre za letalske karte, zato je pomembno, da vozovnic ne kupimo kar na vrat na nos. Cena le teh, tekom leta zelo niha, zato se pozanimajte kakšna je ugodna cena karte za določeno destinacijo. Pri iskanju najboljše ponudbe vam bosta še kako prav prišla iskalnika Skyscanner in Momondo.

Prav tako, ne pozabite na stroške prevoza do samega letališča. Na prvi pogled se mogoče poceni letalska karta iz Budimpešte ali Münchna zdi super, vendar je celoten strošek včasih manjši, če pot začnemo iz nam bližnjih letališč. V primeru odhoda in prihoda nazaj na bolj oddaljena letališča (Budimpešta, Dunaj, München…) je seveda potrebno prišteti še precej velik dodatek za transfer.

3. Kaj na potovanju sploh početi?

Na potovanje se večinoma odpravimo z določenem razlogom, zato po navadi že vnaprej vemo (vsaj midva) kaj si v določenem mestu želimo pogledati oziroma doživeti. Z uporabo interneta je stvar sila enostavna, pomagate si lahko s Tripadvisor-jem, kjer vam bo iskalnik izbrskal najbolj zaželene stvari po predlogu drugih popotnikov ali pa nasvet poiščete zgolj na katerem od potovalnih blogov.

4. Načrt poti

Tako.. sestavljen imamo seznam znamenitosti in dogodivščin, ki jih želimo. Kaj sedaj? Ker smo na potovanjih in izletih včasih omejeni s časom, je lahko vseh želja kar hitro preveč. Midva si zato največkrat pomagava z vsem dobro poznanim Google zemljevidom – in sicer na način, da na karti označiva vse znamenitosti in kraje, ter jih nato logično razporediva po dnevih. S tem prehodiva čim manj kilometrov, a hkrati vidiva čim več stvari v enem dnevu – ostane pa nama seveda še dragocen čas za posedanje ob kavici 😉

5. Izbira prenočišč

Izbira prenočišč je ključnega pomena, v kolikor smo na potovanju časovno omejeni. Z vožnjami po mestu in iskanjem strehe nad glavo lahko včasih izgubiš zelo dragocene minute, ki bi jih verjetno vsak od nas rajši porabil za pivo v bližnjem baru, druženju ali raziskovanju. Midva zato hostle oz. hotele vedno iščeva čim bližje centru mesta oziroma v bližini posameznih znamenitosti. Rezervirava jih preko Booking.com ali Hotels.com. V zadnjem času pa sva se zelo spoprijateljila tudi z AirBnB (s klikom na link si lahko pridobiš različne popuste). Ampak ja, vsak ima svoj okus.

6. Lokalni prevozi

Te mika London, Pariz mogoče Rim? No potem naj te lokalni prevoz ne skrbi, skoči na metro ali pa se do glavnih znamenitosti enostavno sprehodi. Problem rešen. V primeru uporabe podzemne železnice vam zgolj toplo priporočava, da morda na internetu predhodno poiščete zemljevid s postajami, kar zna premikanje po mestu zelo poenostaviti.

Če pa seveda obiščemo več mest v določeni državi, se je zelo dobro malce pozanimati tudi o ostalih javnih prevozih. Lahko so to taxiji, avtobusi ali zgolj navaden vlak. Za potovanje po državah z manj razvito infrastrukturo javnega prometa pa je mogoče največkrat celo najboljša izbira najem osebnega avtomobila, vendar vam v nekaterih primerih lahko ta opcija precej oklesti vašo denarnico. Splača se preveriti.

7. Uporabne informacije o državi

In kje smo sedaj? Pri popolnoma splošnih informacijah o državi, ki jo nameravamo obiskati. Tu govoriva npr. predvsem o denarju, potrebnimi dokumenti za vstop v državo, vremenu in morebitnih nevšečnostih (bolezni, pikajoče žuželke,…).

No, če se vrnemo k denarju.. prva stvar tukaj je seveda valuta oz. vrsta denarja, ki jo v državi uporabljajo; kje lahko denar zamenjamo oz. dvignemo ter ali je uporaba bančnih kartic sploh možna (tu govorimo bolj o državah tretjega sveta). Prav tako je precej fino, da se vnaprej pozanimate, ali morda za vstop v državo potrebujete vizo ali kakšno drugo dovoljenje. Pridobitev določenih viz zna biti namreč včasih kar dolgotrajen proces.

In še ne nazadnje – glede na to, da se trenutno nahajamo v 21. stoletju, kjer uporabljamo cel kup raznoraznih elektronskih naprav (od fotoaparata do računalnika in še kaj), je precej pomembna informacija tudi količina lukenj v vtičnicah 😁 torej.. v kolikor jih je več ali manj kot pri nas, s seboj nujno odnesi adapter, v nasprotnem ti domači prav gotovo ne bodo verjeli, da si jahal slone, se vozil z napol razpadlim taksijem, ali srkal koktajle pod palmami na peščeni plaži.

8. Zavarovanje

Tako.. z našo organizacijo potovanja smo že skoraj pri koncu, manjka le še ena majhna dodatna stvar, na katero mnogi prevečkrat pozabimo. Mogoče res ni povsem ključnega pomena, pa vendar boste v primeru zdravstvenih nevšečnosti čez mejo (seveda vam želiva, da bo teh kar se da malo), še kako pogrešali urejeno zdravstveno zavarovanje. Nekaj dodatnih evrov ob sklenitvi, vam namreč lahko v primeru težav prihrani kar precej skrbi! Midva o tem ne razmišljava več – odločila sva se za letno Coris zavarovanje. Ampak ja, izbira je tvoja.. v kolikor pa te o tem zanima kaj več, za podrobnosti obišči njihovo stran (klik).

9. Spakiraj in odpotuj!

No, zdaj pa spakirajte kovčke in pojdite tja – kjer še nikoli niste bili! V kolikor boste vsaj za malenkost sledili zgornjim nasvetom, bo vsako vaše naslednje načrtovanje potovanja otročje lahko opravilo. Za dodatno pomoč in še kakšna vprašanja pa sva vedno na voljo na spletni ali facebook strani → še nisi lajkal najinega profila? Ravnokar je zadnji čas, da to dokončno urediš! 😁

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja