Narodni park Krka oz. Slapovi Krke

Enodnevni izlet ali le popestritev oddiha na Hrvaški obali? Midva sva izbrala to drugo varianto – načeloma pa je obisk slapov Krke oziroma Narodnega parka Krka v vsakem primeru precej kul ideja. Park ni tako poznan kot Plitvička jezera, zato morda obstaja tudi verjetnost za manjšo gnečo in toliko bolj sproščujoč in umirjen obisk. Je pa seveda celotna situacija popolnoma odvisna od dneva do dneva.

Celotno področje parka obsega več kot 100 kvadratnih kilometrov, zato predlagava, da obisk načrtujete že malce vnaprej in se že kakšen dan prej odločite kaj vse imate željo obiskati. Bi občudovali čudovito naravo, predvsem slapove? Ali bi raje obiskali kakšno utrdbo ali samostan? Bi se sprehajali po urejenih lesenih poteh ali bi se po parku raje zapeljali s kolesom ali pa celo z ladjico? Na voljo imate številne možnosti.

Vstopnina v Narodni park Krka ni najbolj ugodna, saj morate v višku sezone zanjo odšteti kar 200 HRK (cca. 27€) za odraslo osebo. Z vstopnico lahko dostopate do vseh »znamenitosti« na kopnem, vključena pa sta tudi vožnja z ladjico iz Skradina (majhno mestece ob reki Krki, kjer je sedež Narodnega parka Krka) oziroma avtobusom iz Lozovca (glavnega vhoda v park, ki je namenjen turističnim avtobusom kot tudi posameznim obiskovalcem) do glavnega slapu Skradinski buk. Z doplačilom so vam na voljo še dodatne ekskurzije z ladjico.

Torej, kje začeti? Če želiš videti le najboljše, potem je vhod na Lozovcu – kjer imaš na voljo tudi brezplačno parkirišče – zagotovo najboljša izbira. Od tu je na voljo avtobus, ki te zapelje direktno do približno dva kilometra dolge krožne poti, kjer te čaka prav prisrčen sprehod pod krošnjami dreves, mimo številnih manjših slapov ter tolmunov s kristalno čisto vodo. Vzdolž urejene lesene poti, so tudi razgledne ploščadi, ki nudijo super razglede na že zgoraj omenjeni in seveda najbolj znan slap v parku – Skradinski buk – ki je sestavljen iz 17 zaporednih slapov s skoraj 50 metri skupne višine, vse skupaj pa se zliva v naravni bazen.

V kolikor bi želeli svoj obisk narodnega parka malce podaljšali, tamkajšnji zaposleni priporočajo tudi ogled Roškega slapu ali samostana Visovac in Krka. Midva se za to sicer nisva odločila.

Pobeg v zeleno neokrnjeno naravo narodnega parka Krka je definitivno dobra popestritev večdnevnega dopusta na Hrvaškem – vsekakor pa se lahko tisti bolj zagreti, tja podate tudi le na enodnevni izlet direktno iz Slovenije. Park je od Ljubljane oddaljen približno 370 kilometrov oz. cca. 4 ure vožnje v eno smer.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja