Rim in Vatikan

Povzetek. Obiskala sva vse največje znamenitosti, kot popolna ateista poslušala italijansko mašo sredi Vatikanskega trga (razumela nisva niti besede), pomahala papežu (od daleč zgleda kar super dečko), brez karte uporabljala avtobus, vsako jutro obvezno spila energijski machiato (latte), preizkusila specialne pice in jedla sladoled za 8 eur (šok). Zabavno! 😃

No, seveda še kakšna beseda ali dve glede ostalega…

Rim ima dva letališča, glavno Fiumicino in manjše Ciampino, midva sva priletela na prvega, ki je približno 30 km oddaljeno od strogega centra. Najboljša in najcenejša povezava z mestom (železniška postaja Termini) so shuttli, za katere je potrebno odšteti okrog 8 eurov za povratno vozovnico. Zbirate pa lahko še med počasnejšim vlakom in seveda pregrešno dragim taksijem.

Že ob prihodu na postajo Termini, sva se naučila lekcije. Na telefonu vedno posodobi gps preden greš na pot, kjer nimaš internetne povezave. Borut ga je namreč pozabil, uuups ..sedaj pa najdi ulico, ki je na dobrem-starem fizičnem zemljevidu ni?

Roko gor kdor je že slišal za rimski Kolosej? Če ste jo dejansko dvignili in ravnokar izgledate izjemno smešno, jo le mirno spustite nazaj 😁 Ta ogromen amfiteater je v svojih zlatih časih gostil krvave gladiatorske boje, katere je lahko naenkrat spremljalo kar 55 tisoč ljudi. V okolici, tedanji antični center Rima zaokrožuje Roman forum ter Palatine Hill in prav na tem mestu naj bi se začel tvoriti mogočen rimski imperij. Ne manjka tudi raznih svetišč, hiš nekdanjih cesarjev in velikega športnega kompleksa Circus Maximus, kjer so tekmovali s konjskimi vpregami. Za zadnjega ste morda slišali zaradi filma “Asterix in Obelix”.

Na mestu je velik vtis pustila renesančna umetnost v katerih so veliko vlogo igrali Rafaelo, Michelangelo, da Vinci ter še mnogi drugi (ti, ki spadajo med “mnoge druge” – nimava pojma kdo so).

Sprehajala sva se po “piazzah” oz. trgih. Med njimi izstopa Piazza de Venezia z mogočno belo stavbo Il Vittoriano, Piazza Navona in Piazza del Popolo. Ja, same piazze so povsod.. povezujejo pa jih ulice s gručami turistov, ki pasejo oči v butičnih trgovinah z večinoma italijanskimi modnimi znamkami.

Očarala naju je tudi največja in najbolj znana fontana v Rimu, Trevi Fountain. Če vanjo vržete kovanec se boste po legendi nekega dne ponovno vrnili v Večno mesto. Če pa bi konec dneva iz nje pobrali ves denar, bi si z njim lahko privoščili že fantastično luksuzne počitnice, vsak dan se v fontani namreč pojavi za debelih 3.000 eurov kovancev.

Kdaj bi obiskala Vatikan, če ne na “gospodovo” nedeljo. Šele ko sva prišla do trga sv. Petra, preplavljenega s par deset tisoč bolj ali manj vernimi ljudmi, sva se kot zagrižena ateista dobro zavedala, kaj za krščanstvo pomeni zadnji dan v tednu. Seveda, takrat poteka maša.. da pa je bilo vzdušje še bolj noro, jo je vodil eden in edini, Frančišek osebno.

Opozarjava, da je med časom, ko ima glavno besedo papež (med mašo in nagovorom), bazilika za vse obiskovalce zaprta. Zato nama ni preostalo drugega, kot da čakava vse do konca glavne ceremonije in se šele na to povzpneva na vrh Bazilike svetega Petra, do kamor vodi kar 551 stopnic. Še dobro, da sva bolj ozke postave (smeh), ker drugače bi se lahko nekje na sredini že dodobra zagozdila in nama ironično tudi Bog sredi Vatikana, ne bi mogel več pomagati. Hodnik je na trenutke resnično zelo ozek, tempo, ki so ga držali kitajski turisti pa naju je spominjal na kakšno od hitrostnih dirk – recimo, tek na Kristalno palačo v Ljubljani. Ja.. izgubila sva kar nekaj kalorij, pa še plačala sva za to (6 eurov po osebi).

Zdaj lahko potrdiva najino misel, da je Rim mesto in muzej v enem. Civilizacije, ki so bile tekom zgodovine tako ali drugače povezane z njim so pustile svoj pečat. Izjemno ohranjene antične in renesančne zgradbe nakazujejo, kako razkošno je bilo življenje na tem predelu Italije.

Javni prevoz v Rimu zna biti zaradi slabo označenih postaj in linij sila zabavna zadeva, ampak k sreči samo mesto ni ravno ogromno. Na internetu boste mogoče tako kot midva dobili zemljevid linij metroja, katere sploh še niso zgrajene in podobno. Za vsa prevozna sredstva velja ena vozovnica, ki jo lahko kupite na avtomatih ali v tobacco shopu. Ena stane 1,5 eura in je veljavna 100 minut. Za daljši dopust ali večje število voženj pa pogooglajte za ostale različne tipe vozovnic.

Še za konec malo reklame. Če je vaša naslednja destinacija ravno večno mesto, si lahko na bookingu poiščete hotel Villa Lanusei. Mogoče se bo komu zdel malce predrag, vendar se nahaja na super lokaciji, z dobrimi povezami (avtobus št. 51), poleg tega pa vas sprejme izjemno prijazno osebje. Aja, če imate srečo pa ste lahko deležni še brezplačnih rogljčkov 😋

Arivederči!

S & B

Morda vas zanima še

2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja