Največji grški otok, Kreta

Kljub temu, da nama je korona virus v tem letu pokvaril že precej potovalnih načrtov, sva nekje v daljavi še vedno ostala optimistična in uspelo je! V zadnjem trenutku sva kupila letalski karti in poletela v državo v kateri še nisva bila – Grčijo oz., če sva bolj natančna, največji grški otok → na Kreto.

Zaradi negotovih razmer sva se odločila, da bova na Kreti preživela teden dni, kar je za marsikoga premalo (mogoče imajo celo prav), a kljub temu sva videla marsikaj, ostal pa nama je tudi čas za res čisto pravi poletni oddih 😎

Že od doma sva uredila najem avta ter turo po največjem grškem otoku pričela v Agii Pelagii, le dobre pol ure vožnje od letališča in glavnega mesta Heraklion. Gre za majhno letoviško mestece z nekaj hoteli in plažo, ob kateri številne manjše restavracije ponujajo raznorazne grške dobrote, po vsakem obroku (glede na najine izkušnje) pa si »na račun hiše« deležen še tradicionalnega žganja raki ali ouzo, sadja ali celo sladice. Sama plaža je sicer znana po mirnem, predvsem pa čistem morju, kar zagotovo lahko potrdiva.

Na poti iz Agie Palagie proti obmorskemu mestu Rethymno sva se ustavila pri samostanu Arkadi, ki slovi po zelo dolgi predvsem pa pestri zgodovini. Posebna arhitektura, lično urejeni vrtovi znotraj obzidja in zanimiva zgodba dnevno pritegnejo kar nekaj turistov, za vstopnino pa zaračunajo 3€ na osebo.

Iz notranjosti otoka pa torej nazaj proti morju oz. že prej omenjenem Rethymnu. Mesto je pravi raj za turiste. Poleg slabih 15 kilometrov dolge peščene plaže (kjer zagotovo lahko najdeš svoj prostor pod žgočim soncem), so tu številne restavracije, trgovine s spominki, oblačili in nekaj znamenitosti, ki jih lahko obiščete med sprehajanjem po glavni obmorski promenadi.

Če ste ljubitelj razgledov (kot midva), potem se obisk plaže oziroma zaliva Balos definitivno pojavi na spisku želja! Ampak.. za razgled se je običajno vedno treba potruditi in tudi tu ni nič drugače. Pripravite se na cca. 10 kilometrov dolgo adrenalinsko vožnjo po malce vijugasti in precej slabo vzdrževani makadamski cesti. Ja, rit nama je definitivno zelo dobro pretreslo 😃 ..po omenjeni vožnji in približno 10 minut hoje pa si vendarle (po najinem mnenju), deležen najlepšega razgleda na celotnem otoku! Če vas pogled premami in bi se radi ob vznožju vzpetine osvežili še v morju, pa vas čaka še vsaj kakšne dodatne pol ure hoje po žgočem soncu po hribu navzdol. Kakšna je sama plaža od blizu, težko rečeva, saj sva se raje odpravila na tradicionalni grški gyros v Chanio, »glavno« mesto na vzhodu otoka. Od daleč je vse skupaj izgledalo precej nagužvano 😀

Chania, Xania, Hania… cel kup imen nakazuje na pestrost mesta, v katerem so tekom zgodovine svoj pečat pustile številne civilizacije. Tako sva v starem mestnem jedru našla mošejo, sinagogo in cerkev. Največ turistov sicer privabi nekdanje Beneško pristanišče (Venetian Harbour) – slikovita promenada od morju s številnimi restavracijami in lokali. Tisti v lovu za spominki in tradicionalnimi grškimi izdelki pa morate obiskati še Agoro, glavno pokrito tržnico.

Z vzhoda sva se nato podala tudi na skrajni zahod otoka, v Agios Nikolaos, majhno, a zelo slikovito mesto, ki je znano predvsem po jezeru, ki se steka v morje. O jezeru krožijo številne urbane legende – od tega, da se je v njem kopala boginja Atena, do tega, da je jezero s podzemnim rovom povezano z vulkanom na Santoriniju.. bi verjeli? Po kozarčku, dveh ali treh, mogoče ja 😃

Seveda pa je Kreta vsem – no, vsaj tistim, katere je v osnovni in srednji šoli vsaj malce zanimala zgodovina – znana po minotavru, bitju s človeškim telesom in glavo bika. Minotaver naj bi bil zaprt v ogromnem labirintu blizu palače Knossos, palača je še danes glavna znamenitost na otoku. Od same palače sicer ni ostalo ravno veliko – le nekaj zidov, fresk ter stebrov, med katerimi se sprehajaš po urejeni krožni poti. Za vstop je potrebno odšteti 15€ na osebo, ali je to preveč ali premalo pa presodite sami.

Za konec, nama je ostalo le še glavno mesto Krete, Heraklion. Kljub temu, da gre za največje mesto na otoku, so vse glavne znamenitosti nagnetene v samem centru starega mestnega jedra, v okolici trga Lion’s oziroma Eleftherios Venizelos square. Sprehodila sva se do Loggie, stare mestne hiše, cerkve Agios Markos in fontane Morosini, za konec pa potešila lakoto v eni izmed številnih restavraciji v bližini. Ja, spet je padel gyros! drugače pa so na voljo vse mogoče grške specialitete in drugo – tudi pice 😋

Glede na to, da sva bila z izbiro destinacije zaradi celotne situacije s korona virusom bolj ali manj omejena na Grčijo, sva sedaj mnenja, da je bila najina odločitev prava. Kreta namreč premore številne zanimivosti, čudovite razglede, lepe plaže in dobro hrano. Midva sva se imela odlično! Precej boljše od pričakovanega.

P.S.: Na Kreti sva bivala na dveh lokacijah, če koga zanima, je tu povezava do obeh prenočišč – mesto Agia Pelagia (zelo priporočava) in Rethymno.

S & B

Obdobje najinega potovanja: avgust 2020

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja