Bangkok, nora prestolnica Tajske

Kje začeti potovanje po Tajski? Zagotovo je najboljša izbira prav Bangkok → glavno mesto, ki danes šteje več kot 10 milijonov prebivalcev, pred par sto leti pa se je na tem istem območju nahajala le manjša ribiška vasica. Ja… vse skupaj si je praktično skoraj nemogoče predstavljati.

Kako pa sva ga doživela midva?

V Bangkok sva priletela na mednarodno letališče Suvarnabhumi, ki je od središča mesta oddaljeno dobrih 30 kilometrov. Ni ravno blizu, vendar ima letališče urejeno relativno hitro, predvsem pa ugodno avtobusno, kot tudi železniško povezavo. V kolikor ste nastanjeni v novejšem delu mesta, je bolje izbrati vlak.. v kolikor pa boste hotel izbrali v starejšem, bolj pristnem predelu in hkrati tudi v centru dogajanja – je bolje izbrati avtobus, ki vas pripelje neposredno do znamenite ulice Khao San. Aja še cena, 60 THB (cca. 1,80€) po osebi za enosmerno vozovnico za avtobusno varianto.

Vendar zakaj sploh v Bangkok? No.. če ne marate gneče, kaosa na cestah in hrupa, boste želeli iz mesta čimprej pobegniti. Ampak mimo tega tukaj enostavno ne gre. Živahno je praktično povsod… gneča na ulicah, cestah, številne trgovine, stojnice, tržnice… v vsakem koraku naletiš na kakšno novo stvar, včasih šokantno, drugič zabavno… vse diši (no, včasih tudi precej smrdi) po raznoraznih lokalnih kulinaričnih specialitetah. Ni da ni, Bangkok ima vse!

Če bi imeli za obisk Tajske prestolnice na voljo le en dan, bi vam zagotovo predlagala, da ga preživite na malce širšem predelu ulice Khao San. Mogoče najbolj znana ulica v mestu, ki jo vsak dan, predvsem v večernih urah obišče na deset tisoče ljudi! Nekateri pridejo sem zaradi spominkov, drugi zaradi hrane, tretji zaradi pijače in zabave, definitivno pa zagotovo vsi zaradi posebnega vzdušja.

Seveda pa je Bangkok še mnogo več – »glavni znamenitosti« sta Grand Palace in tempelj Wat Phra Kaew, v katerem se skriva komaj 66 centimetrov visoki Buda. Vstopnina za ogled celotnega kompleksa znaša sicer 500 THB (dobrih 15€) na osebo, kar je mogoče glede na ostale cene res malce pretirano. Kot pa se za tempelj spodobi, je seveda potrebno spoštovati tudi pravila oblačenja, ki v grobem velevajo pokrita kolena in ramena – tako pri ženskah kot moških.

Poleg že zgoraj omenjenega sva obiskala še tempelj Wat Pho, kjer je največja zbirka bud na Tajskem, definitivno pa izstopa predvsem 46 metrov dolgi ležeča Buda. Za vstop boste odšteli 100 THB (cca. 3€) na osebo.

Ko govorimo o Tajski, mogoče niti ne pomislimo, da je Bangkok na nek način celo precej podoben evropskim ali ameriškim metropolam (če seveda odmislimo stari del mesta). V predelu Pathum Wan se nahaja precej velik park Lumphini, javni prevoz je urejen z modernimi vlaki, zgrajeni so visoki nebotičniki in številni megatrgovski centri v katerih najdeš praktično vse.. od spominkov, hrane, do oblačil najbolj priznanih trgovskih znamk.

Kakorkoli… zagotavljava vam, da vam v Bangkoku ne bo dolgčas niti za sekundo. Razlika med starim in novim delom mesta, vso dogajanje na ulicah in številne znamenitosti so le nekateri izmed razlogov, zakaj Bangkok vsako leto obišče vse več turistov. Torej… prepustite se toku, poskusite kakšno novo jed, privoščite si masažo sredi ulice in enostavno uživajte.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja