Kratek sprehod po Bratislavi

Rečeno, storjeno! Na poti iz Budimpešte proti domu sva naredila 200 kilometrski ovinek, no mogoče sta bila dva. Saj veste levi in desni 😛 ..šalo na stran. Odpravila sva se v prestolnico države, katere zastava in ime sta zelo podobna naši. No, da ne filozofirava, kot ste verjetno že prebrali v naslovu, gre za Slovaško in njeno glavno mesto.

Bratislava je od madžarske meje oddaljena dobrih 20 minut vožnje. Pri kolebanju med nakupom vinjete ali vožnje po »stari cesti« – je seveda zmagal prihranek 10€ in spoznavna vožnja prisrčnih luknjastih cest. In ja.. tudi GPS naju ni razočaral, t.i. »preračunavanja« prijazne gospe iz omenjene naprave tokrat ni bilo. Da bi se izognila parkirninam v centru, sva avto pustila v trgovskem središču Eurovea, kjer je parkiranje med vikendi prvih 5 ur brezplačno – med tednom pa so brezplačne prve tri ure, vsako nadaljnjo pa vam zaračunajo 2,50 €. Poleg omenjene ugodnosti, pa si lahko po ogledu mesta privoščite še en kvaliteten šoping.

Bratislavo je verjetno najbolje odkrivati peš. Mestno jedro je relativno majhno, poleg tega pa so vse »top« znamenitosti tesno na kupu. Za sprehod po središču in vzpon na grad sva potrebovala približno tri ure, videla pa sva praktično vse. Da ne bo pomote, mestno središče je drugače super, urejeno, čisto in zaprto za ves promet.

Kaj pa si je vredno ogledati? Grad s 47 m visokimi stolpi naj definitivno pristane na vašem seznamu. Nahaja se na vzpetini do katere se lahko povzpnete peš v le nekaj minutah – deležni pa boste razgleda čez celotno prestolnico in reko Donavo. V mestu boste našli tudi veliko število cerkva, med katerimi izstopa katedrala sv. Martina, staro mestno hišo na glavnem trgu in Mihaelova vrata, ki so še edina ohranjena vrata obzidja, ki je nekoč obdajalo mesto.

Vendar pravijo, da to še zdaleč niso največkrat fotografirane znamenitosti v Bratislavi. Ste že slišali za zabavne kipe – npr. Lepega Nacija (Schoner Naci) ali Moža pri delu (Čumil), ki kuka iz kanalizacijskega jaška? Kipov je ogromno, vseh pa skoraj ni mogoče najti.

Poleg takšnih in drugačnih atrakcij pa je Bratislava znana predvsem po svojem nočnem življenju oz. žuriranju in popivanju. Sploh boste na račun prišli ljubitelji piva. Pivnic je več kot golobov v Benetkah, res na vsakem vogalu. Cene se gibljejo okrog dobrega evra do dveh na vrček, medtem, ko boste v trgovinah za steklenico odšteli manj kot evro. Torej.. kaj čakate? Gremo na pivo 🙂

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja