Amsterdam, več kot le običajno evropsko mesto

Mogoče sva se v Amsterdam podala z malce napačno mislijo – da je to pač še eno izmed mnogih evropskih mest, da je način življenja tak kot sva ga vajena od doma ter da praktično ne bova videla kaj posebej impresivnega oz. novega. Vendar je zadeva popolnoma drugačna. Nad nizozemsko prestolnico sva bila naravnost presenečena. Pozitivno!

Gre za mesto prepleteno s kanali, ki jih prečkaš preko številnih mostov. Na vsako možno ograjo je priklenjenih na tisoče koles in hiše, ki so zgrajene v nekem tipičnem arhitekturnem slogu, so povezane v neskončne verige. Domačini skupaj s turisti ob sončnem vremenu posedajo v številnih lokalnih, pijejo pivo, kadijo pri nas prepovedane zelene substance in enostavno uživajo. Res sva vesela, da je Amsterdam daleč od tega, da bi ga lahko opisala le kot tipično evropsko prestolnico.

Seveda pa ni le utrip mesta edini razlog, zaradi katerega je Amsterdam prav gotovo vredno obiskati. Svoj pečat je pustila tudi pestra zgodovina iz začetka 12. stoletja, ko je tu stala le majhna ribiška vas, ki je svoj razcvet predvsem po zaslugi trgovanja z diamanti, doživela nekaj stoletij kasneje. Ko omenjeni zgodovini dodava še številne lokalne umetnike, kot je npr. Van Gogh, potem ti lahko Amsterdam predstaviva kot super paket, v katerem se najde za vsakega nekaj.

Si med tistimi, ki radi nekaj dni dopusta izkoristijo za obiske takšnih in drugačnih muzejev? Potem je Amsterdam zate nedvomno odlična izbira. Rijks, Van Goghov, Stedeljik in Rembrandtov so le tisti najbolj znani, potem pa so tu še številni manjši muzeji in privatne galerije, ki jih najdeš praktično za vsakim vogalom. No, da ne pozabiva še na muzej sira, tulipanov, seksa, prostitucije… ja kaj, tudi to je umetnost 😁

Mogoče bi lahko med top muzeje uvrstila tudi hišo Anne Frank, najstnice, ki je med 2. svetovno vojno v svoj dnevnik skrbno beležila vso mogoče dogajanje v njeni okolici. Ta je sedaj preveden že v 55 jezikov in je postal svetovna uspešnica, ki jo poznajo po vsem svetu. Vrste za vstop v njeno hišo so enormne, vstopnica stane 10,50€ – zelo toplo pa priporočava predhoden nakup preko spleta, saj je večina terminov razprodanih že par dni (tednov) vnaprej.

Nizozemska je znana kot dežela tulipanov… in prav velika možnost je, da so tulipani, ki se veselo namakajo v tvoji domači vazi, prišli prav iz te države. Lokalni kmetje imajo z njimi posejane celotne njive, ki si jih lahko ogledaš le nekaj kilometrov izven mesta. V kolikor pa te zamika, da bi jih nekaj posadil doma na vrtu, balkonu ali okenski polici potem moraš obiskati Bloemenmarkt, tržnico cvetja, kjer prodajajo vse od čebulic, rezanih cvetlic, do umetnih tulipanov iz lesa in plastike.

Amsterdam je najbolje odkrivati peš. Razdalje med posameznimi znamenitostmi so kratke in jih praktično lahko premaguješ brez težav. Poleg pešačenja pa se vsi lokalci poslužujejo predvsem vožnje s kolesom. Po celotnem mestu so urejene kolesarske poti in morava reči, da toliko kolesarjev kot sva videla tu, jih nisva videla še nikjer in verjetno jih tudi nikjer ne bova. No, razen če greva na ogled Tour de France 😀 …ja, zdaj zagotovo veva zakaj Amsterdamu rečejo tudi mesto koles.

Na svoj račun boste prišli tudi sladkosnedi kulinarični navdušenci, vendar se pripravite na čakanje v dolgih kolonah. Midva sva si privoščila najboljšo pito na svetu! Dejansko. V kavarni Winkel 43, namreč prodajajo pristne, ogromne in naravnost odlične jabolčne pite! Ooo še vedno se nama cedijo sline 😛

Amsterdam pa je znan tudi po tankih, ampak res tankih vaflih. Najbolj okusne menda prodajajo v Van Wonderen Stroopwafels – kolona že pred vhodom pa je bila enostavno predolga, da bi lahko kaj več povedala iz prve roke.

Tako… če vse skupaj povzameva. Sprehajanje po kanalih Amsterdama je res nekaj posebnega. Vsa ta barvitost, sproščenost ljudi in cel kup znamenitosti doda poseben čar. Nizozemska prestolnica je res ena izmed tistih destinacij, ki jih v svojem življenju enostavno moraš obiskati.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja