Najboljše v zadnji sekundi, Budimpešta

Dneve okrog prvega novembra leto za letom tradicionalno preživljamo z bližnjimi in se spominjamo tistih, ki jih ni več med nami. Midva pa sva letos za spremembo morbidne stvari dala na stranski tir in izkoristila ekstra podaljšan vikend ter se odpravila na krajši roadtrip. Ja, spet k sosedom. Vendar tokrat k tistim, ki jih na žalost ne razumeš niti besede, so znani po golažu in, ko imaš v svoji denarnici poleg evrov še njihov denar se ti zdi, da si ravnokar postal milijonar. Ja.. madžari so res posebni in kul.

Seveda je treba pofirbcat, če je Budimpešta res ena izmed najlepših prestolnic v Evropi, kot to navajajo nekatere popotniške revije. Vas zanima kako priti do tja? Samo naravnost po avtocesti – ni niti enega ovinka na celotnih 450 km (Trojane – Budimpešta). Za to neskončno ravno cesto pa potrebujete vinjeto, ki stane dobrih 10 evrov in velja 10 dni.

Glede na to, da sva se za izlet odločila 12 ur pred odhodom je bila rahla panika z iskanjem hotela, vendar sva kljub temu našla nekaj primernega. Green hotel oz. po naše “ta zelen” se nahaja le nekaj minut hoje od metro postaje, ogromnega šoping centra, je dokaj urejen, čist in ima vse kar potrebuješ.

Najin moto bi lahko bil… zakaj bi šla na metro, če se lahko sprehodiva 14 kilometrov 🙂 in to že prvi dan. Res nikakršen problem za naju.. le posledice.

Kaj v Budimpešti sploh lahko vidimo? Midva sva najprej začela s sinagogo Dohanyn (Great Synagogue), ki je druga največja na svetu in sprejme kar 3.000 vernikov. Zaradi arhitekturnega sloga, ki spominja na krščanskega jo imenujejo tudi Židovska katedrala. Nato pa še skok mimo narodnega muzeja do ogromne pokrite tržnice (Central market hall). Sadje, zelenjava, spominki, kvačkani prti, oblačila, res vse živo… no pa tudi mrtvo, če se osredotočimo na mesnice – pričakujte pa malce višje cene kot drugje in katastrofalno gnečo. Še posebej to velja za “restavracije” v zgornjem nadstropju. Za kosilo se je na najinem meniju znašla tradicionalna madžarska jed – golaž. Nora jed na žlico, ki je povrh vsega še servirana v veliki kruhovi bombetki. Za prste obliznit.

S polnim želodcem sva se podala preko Szechenyijevega mostu na hrib, kjer najdemo pravo malo mestece. Ne manjka trgovin, kavarnc, slaščičarn in niti znamenitosti, med katerimi izstopa grajska palača (Royal palace). Ta je bila do vpada turkov domača rezidenca kraljeve družine, zdaj pa je v njej narodna galerija, knjižnica in muzej. V bližini pa še ena izmed neštetih.. tokrat neo-gotsko Matijeva cerkev. Končno podobo je dobila pred dobrimi stotimi leti, vendar pa so bili njeni temelji postavljeni že pred več kot 500 leti.

En žulj, boleče noge in še bolj boleč hrbet.. Celodnevna hoja terja svoj davek. Ampak nič hudega, krepak zajtrk v hotelu in že sva v pogonu. Tokrat z malce več vožnje, predvsem z metrojem. Kupila sva vsak eno vozovnico, peljala pa sva se petkrat. Dober deal, madžarski deal 😃

Najprej pred parlament. Največja stavba na Madžarskem, ki je nastala po vzoru londonske Westminsterske palače, stoji na bregovih Donave. Lahko si privoščite tudi voden ogled, kjer boste občudovali freske, kipe in sobane v katerih poslanci kujejo svoje načrte. Vendar boste morali to preiskusiti sami, midva nisva.

Če ste ljubitelj lepih stavb, cerkva in navdušeni nad arhitekturo, bo Budimpešta postala ena izmed vaših sanjskih destinacij. Takšno in drugačno cerkev najdeš res na vsakem vogalu. Med vsemi pa izstopa najlepša in največja v mestu, bazilika svetega Stephena. Imenovana je po nekdanjemu madžarskemu kralju. Njegova desna roka (dobesedno) je postavljena na ogled in velja za sveti gral tega območja. Ohh, te verske relikvije.. še dobro, da sva ateista.

Zapomnite si naslednjo besedo, Langos. Res je malce mastna ampak slastna… ne beseda, temveč jed. Ocvrto testo (podobno kot krof, le večji in bol ploščat) premazan s kislo smetano in naribanim sirom. Njamiii. Najboljšega dobite v Retro Langos bufe-ju, preizkušeno.

Za pobeg iz betonske džungle se lahko odpravite v mestni park, kjer se nahajajo živalski vrt, Heroic’s square, Millenary monument in Szechenyi terme. Ja, prave terme le nekaj minut iz mestnega središča, naj vam zaupava, da imajo v mestu, kar 125 termalnih vrelcev. V kolikor imate kakšno uro odveč in se počutite nekaj let starejši, vam priporočava skok v vročo vodo (38 °C) in partijo šaha z domačini, medtem ko vam bodo vaš hrbet masirali mehurčki. Oh kje si penzija 😄 ..daleč!

Jah nič, dnevi so naokoli, midva pa imava že nove načrte. Zakaj bi šla naravnost domov, ko pa lahko narediva en velik ovinek in vam postreževa še z eno objavo iz še ene evropske prestolnice. Spremljajte naju in boste videli, kam naju pot vodi tokrat.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja