Brez golobčka ni Benetk

Zakaj bi prost sončen dan preživljal doma, ko pa se lahko odpraviš na kratek izlet čez mejo. Tokrat sva se vrnila v mesto, kjer sva spoznala, da bodo potovanja definitivno del najinih življenj. Na prvi skupni izlet sva se namreč odpravila v Benetke, takrat še z agencijo, kjer si časovno zelo omejen in le bezljaš sem ter tja oz. zbegano slediš vodiču, ki ti z nadsvetlobno hitrostjo razlaga tisoč in en podatek, kar pa po navadi ni prav nič zanimivo. Res je, da v treh urah vidiš vse, ampak ne doživiš tistih malenkosti zaradi katerih so tako Benetke, kot tudi vsak drug kraj, nekaj posebnega.

Obisk mesta, ki je v popolnosti zgrajeno na vodi, s svojo zelo zanimivo in bogato zgodovino, se nama zdi kot super ideja za enodnevni izlet. Benetke so namreč iz Ljubljane oddaljene le 240 kilometrov, za kar boste potrebovali 2 uri in pol vožnje z avtomobilom. Glede na to, da v Italiji še ne poznajo vinjet, pa za cestnino odšteješ 20,20€ v obe smeri. Ni ravno poceni za 140 kilometrov ceste, mar ne?

V Benetkah je problem tudi s parkiriščem – že res, da je v okolici en kup večjih in manjših parkirnih hiš, vendar se le te ob navalu turistov kaj kmalu napolnijo. Midva sva šla za odtenek bolj na sigurno, in se odločila za največjo, parkirno hišo Trochetto, ki sprejme več kot 4000 jeklenih konjičkov. Ves dan parkiranja vas bo stal 21€. Njena prednost pa je tudi v tem, da se lahko v mesto odpraviš peš in s tem prišparaš nekaj kovancev, ki bi jih v nasprotnem primeru koristil za javni prevoz.

Po nekaj minutah hoje sva prišla do glavnega mostu Ponte della Costituzione, ki je odlična iztočna točka za zapleteno pot do glavnega trga svetega Marka. Zato ne škodi, v kolikor imaš s sabo kakšen zemljevid – še bolj enostavno pa je, da svoje oko usmeriš na table, ki so nameščene na vsaki od hiš in te prav tako pripeljejo do glavnih beneških točk oz. atrakcij. Mednje sodita tako znameniti most Rialto, čez katerega lahko prečkaš glavni kanal Grande, kot tudi že prej omenjeni trg, vendar pričakujte, da se zna pot bistveno podaljšati, kar pa je pravzaprav tudi pozitivna stvar, saj lahko med sprehodom vseskozi občuduješ značilne beneške hiše, prečkaš na desetine mostov in paseš oči ob pogledu na butične trgovine svetovno znanih modnih znamk.

Na trgu svetega Marka pa vas bodo pričakale znamenitosti, ki jih Benečani uvrščajo med glavne. To je Doževa palača (včasih sedež beneških vladarjev), stolnica svetega Marka in skoraj 100 metrov visok zvonik Campanile. Glede nato, da je bilo mesto še ne dolgo nazaj znano tudi po številnih golobih, pa tokrat res ne moreva mimo tega, da omeniva, da je teh letečih živalic v mestu res veliko manj kot včasih! Očitno so dodatki za sterilizacijo, ki so jih zadnja leta vmešavali med semena za hranjenje, res pomagali.

Benetke same po sebi slovijo kot drago mesto, vendar morava reči, da se s tem popolnoma ne strinjava. Zapraviš toliko, kolikor si pač zapravljiv! 🙂 ja, povsod je tako! Če primerjava ceno hrane, pijače in sladoleda, so le-te v popolnoma istem rangu kot drugje po Italiji. Seveda je tukaj potrebno odmisliti lokalčke na glavnem trgu svetega Marka (za ceno enega espresa namreč v trgovini dobiš že par kilogramov kave)! No, da se vrneva nazaj.. za pico rotolini (zvita pica) sva midva odštela 3,50 € v kiosku Crazy Pizza, ki jo na Tripadvisorju uvrščajo med najboljše v mestu. Za čist hud sladoled pa sva v Suso slaščičarni plačala 1,80 € na kepico in ja, še kako se je splačalo!

V kolikor vam mesto, o katerim ste prebirali zgornje stavke samo po sebi ni preveč zanimivo, se lahko podate tudi na bližnje otočke – kot je na primer Murano, kjer lahko občuduješ pihalce stekla ali pa se sprehodiš med barvitimi hiškami na sosednjem Buranu.

Jah nič, gremo v avto in na izlet!

S & B

Morda vas zanima še

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja