Adventni Zagreb v enem dnevu

Iščete smisel Božiča? Praznično vzdušje? oz. želite okusiti praznične dobrote med katere prav gotovo spada tudi kuhano vino in sveže pečene klobasice? Vse to boste našli na uradno najlepšem adventnem sejmu v Evropi letošnjega in tudi lanskega leta. Ne, to ni eden izmed pravljično okrašenih trgov na avstrijskem koroškem, temveč se lahko s tem nazivom pohvali prestolnica naših južnih sosedov, Zagreb.

Če razloživa kar naravnost… mesto je res super duper božično. Ni ga trga brez lesenih hišk, kjer se kuhajo raznorazni napitki, cvrejo miške ali pečejo takšne in drugačne klobasice, na vsakem koraku pa te spremljajo lučke ter ostali praznični okraski. Le kaj bi si še lahko želeli. No, malce manjka le še težko pričakovani sneg, ki bi to praznično kuliso definitivno lepo zaokrožil. Ne pozabite pa še na prijatelje in družino, z njimi bo vse skupaj še veliko lepše.

Ampak začnimo od začetka. Glede na slabe izkušnje z vlakom, sva se na slabe dve uri dolgo pot raje odpravila z avtom. S parkiranjem ne boste imeli težav, saj se v mestu nahaja res veliko število garažnih hiš – midva sva izbrala tisto pod blagovnico Importanne centar Zagreb. Priporočava, saj je glede na podatke strica googla najcenejša (5 kn/h) in od glavnega trga oddaljena le nekaj minut hoje.

Da si boste zvečer na stojnicah brez slabe vesti privoščili vse dobrote, vam pred tem priporočava sprehod po mestu in ogled par znamenitosti. Začnete lahko na že prej omenjenem glavnem trgu Bana Jelačiča, ki je največji v mestu in zelo priljubljen med domačini. Nedaleč stran je glavna tržnica Dolac, od tam pa se že vidi Zagrebška stolnica z dvema 108 metrov visokima zvonikoma. Preko edinih še ohranjenih kamnitih vrat, v katerem se nahaja oltar svete Marije se lahko povzpnete na Gornji grad, kjer boste takoj opazili cerkev sv. Marka z barvito streho. Tik ob njej pa je še hrvaški parlament Sabor.

Verjemite… po tem sprehodu boste že pošteno sestradani, zato le pojdite za nosom. Dobesedno. Vonjave vas bodo ponesle na enega izmed mnogih trgov, kjer si le privoščite kozarec čaja, šilce domače rakije, porcijo ocvrtih mišk (20 kn), avstrijski germknödel (po domače kvašen cmok) z vanilijevo kremo in makom (30 kn) ali pa enostaven hot-dog s kranjsko klobaso (18 kn). Ja, ponudba je res obširna tako da lačni in žejni sigurno ne boste.

Aja pa še nekaj – don’t drink and drive 🙂

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja