Zadnja postaja na Sejšelih: glavni otok Mahe s prestolnico Victoria

Za konec najinega potovanja je na vrsto prišel še glavni in največji otok na Sejšelih, Mahe, kjer živi skoraj 90 odstotkov vsega prebivalstva, večina pa jih stanuje v prestolnici Victoria. Umirjeno in ležerno otoško vzdušje, ki sva ga bila vajena do sedaj, so v glavnem mestu kaj hitro zamenjale gruče ljudi in precejšnja gneča na cestah.

Glavna znamenitost Victorije je Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market oziroma Victoria market – tržnica kjer prodajajo raznorazno sadje, zelenjavo in ribe, seveda pa se vsekakor nekaj najde tudi za turiste → spominki 😊 vse od magnetkov, kipcev, čajev in raznih začimbnih mešanic. Z izjemo spominkov, ki so relativno ugodni, so cene sadja in zelenjave, tako kot na preostalih otokih, ki sva jih obiskala, bistveno dražje kot bi si predstavljali… določeni pridelki imajo cene enake oziroma celo malce višje kot pri nas – kar je, glede na to, da banane, kokosi in papaje na celotnem otočju dobesedno rastejo za vsakim vogalom, precej presenetljiva informacija.

Tik ob tržnici se nahaja edini hindujski tempelj na otočju imenovan Sri Navasakthi Vinayager, ki s svojo barvitostjo pritegne marsikaterega mimoidočega turista. Še bolj pa v oči pade Tower Clock, majhen stolp z uro, postavljen pred več kot 115 leti v čast angleške kraljice Victorije. V 19. stoletju so bili Sejšeli namreč angleška kolonija, omenjen stolp pa je replika tistega, ki stoji v Londonu pred glavno železniško in podzemno postajo Victoria Station.

Kljub temu pa so Sejšeli še vedno Sejšeli, zato mimo plaž pač ne moreš. Najbolj znana je zagotovo Beau Vallon, plaža, ki morda ne slovi ravno po svoji super lepoti, ima pa pestro kulinarično ponudbo, saj so tik ob obali številne stojnice z relativno poceni hrano. Tukaj lahko uživate ob pečenih ribah na žaru, hobotnicah, različnih curryih in hamburgerjih. Ja, včasih za prste obliznit 😋

Mogoče Mahe ni ravno znan po čudovitih plažah kot sta to otoka La Digue in Praslin, pa vendar lahko z malo brskanja vseeno odkriješ pravi raj. Petite Anse – ena najlepših, po najinem mnenju celo najlepša plaža, ki sva jo obiskala na Sejšelih (se pa mnenja obiskovalcev seveda razlikujejo). Na prvi pogled gre za skriti kotiček, do katerega prideš le z malo iznajdljivosti. Kako pa? Ker vam večinoma vedno vse informacije postreževa direktno na pladnju, sva se odločila, da tokrat tega podatka ne izdava… obstaja Google 😍

Ne glede na to na katerem otoku boste uživali svoje rajske počitnice, imejte v mislih, da je ob sobotah in predvsem nedeljah, večina »znamenitosti« in večjih trgovin zaprtih. To vam lahko dodobra spremeni vaše načrte, zato vikende raje izkoristite za poležavanje na plažah. Midva sva Mahe obiskala ravno med vikendom, kar je bil tudi eden izmed razlogov, da sva izpustila obisk plantaže čaja in najbolj znane destilarne ruma na Sejšelih, Takamaka – sva jo pa na hitro pogledala od zunaj.

Z dvodnevnim obiskom največjega otoka sva sklenila najino potovanje po Sejšelskem otočju. Tako kot ostale destinacije imajo tudi Sejšeli prednosti in slabosti, ki pa jih zagotovo vsak popotnik doživlja po svoje. Kljub vsemu je bil to sproščujoč in čudovit dopust, ki bi ga priporočala predvsem tistim, ki ljubijo naravo, poležavanje na plaži in čofotanje v turkizno modrem morju.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja