Silvestrovo v Londonu

Zakaj ne bi noč na Silvestrovo potekala malce drugače? Nekje na otoku, v več kot 100 tisoč glavi množici ljudi, ki 15 minut občuduje tisočere raket, ki se v nebo dvigajo ob ritmih popularne glasbe in neprestano razsvetljujejo nebo nad milijonskim mestom. Novo leto sva začela z nekaj dnevnim izletom v London, ter si ogledala enega izmed najlepših, najdaljših in najdražjih ognjemetov na svetu. Če malce razloživa besedo najdražje.. z vsakim samcatim pokom rakete, je šla v zrak najmanj najina letna plača 😄

Ognjeni spektakel v angleško prestolnico privabi ogromno turistov, kar se odraža tudi v cenah letalskih kart ter predvsem nočitev, ki v tem prazničnem času poskočijo v nebo. Da pa sva se temu pošteno izognila, sva vse skupaj nabavila že kar 7 mesecev prej… ja, ultra first minute, ni kaj.

Ognjemet poteka v strogem centru mesta, ki ga v zadnjih urah starega leta popolnoma zaprejo, bregova reke Temze pa razdelijo na pet različnih con, v katere lahko vstopiš le z vstopnico. Najboljšo pozicijo boste imeli zagotovljeno v modri coni, ki se raztega od Westminstrske palače do metro postaje Embankment na nasprotni strani London Eye-a. Za posamezno vstopnico je potrebno odšteti 10 funtov na osebo, razprodane pa so v parih dneh od objave na uradni spletni strani dogodkov v Londonu.

Dostop v omenjene cone kljub omejenem številu obiskovalcev le ni bil tako preprost. Varnostni pregled je na posameznem vhodu povzročil nepredstavljivo gnečo. Nepregledna kolona ljudi, se je raztezala od Trafalgar Square-a do skoraj Buckinghamske palače (cca. 1 km)! Kaj pa zdaj? Ognjemeta nisva hotela zamuditi, zato sva raje poiskala drugo rešitev in kmalu našla dodaten vhod, direktno pod slovitim Big Benom! Ideja niti ni bila tako slaba. Nekaj 100 metrov krajša kolona, a vseeno sva v vrsti stala dobri 2 uri in na prizorišče prišla le nekaj minut pred polnočjo.

Vse to za slabih 15 minut glasnega pokanja? Se je splačalo? Definitivno! Neskončno število barvitih raket je usklajeno pokalo po ritmih najnovejših glasbenih uspešnic, kar je dalo spektaklu še dodaten čar. No, zakaj bi izgubljala besede, raje si poglejte krajši odsek, ki sva ga posnela in se prepričajte, če vse skupaj res ni nekaj enkratnega.

Aja, pa še nekaj.. v Londonu ni tipičnega pijančevanja in žuriranja do jutranjih ur kot pri nas.. ljudje so nenormalno civilizirani.. ob 2h zjutraj pa mesto praktično že spi 😊

Torej, kje boste silvestrovali naslednje leto?

PS: Če pa vas kaj več zanima tudi glede samega Londona, klik na članek ob najinem prvem obisku mesta 😉

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja