Več let zapored… otok Krk

Ste med tistimi, ki še ne veste kje bi preživeli dopust in iščete ultra last minute možnosti?

Ste pomislili tudi na našo južno sosedo? Ni dvoma. Prav gotovo se približno 80% Slovencem ob misli na dopust in morje, na prvem mestu še vedno pojavi država, ki premore bajnih 5.835 kilometrov obale in 67 naseljenih otokov. Predvsem starejše populacije svojih destinacij pač ne zamenjajo zlahka – letala nekaterim še vedno predstavljajo težavo, prav tako se ob zvoku balkanskega jezika še vedno počutijo bolj domače, bližje domu in sigurnosti, ki jo potrebujejo.

Torej.. več kot 20 let zapored, no Borut malce manj! Ja, ni tipkarska napaka. Isto mesto, ista hiša, ista plaža, le drugi raznašalec krofov 😄 ..vi ste že obiskali otok Krk?

Leži v Kvarnerskem zalivu in je drugi največji v državi. Za pot iz Ljubljane preko Postojne, Rijeke ter Krčkega mostu, porabite dobri dve uri vožnje, v obe smeri prevozite 320 km in pokurite za približno 20€ bencina, plačate 18 hrvaških kun cestnin in 39 kun za prečkanje mostu – za prenočišče (apartma) pa od 70€ do 100€ na dan za npr. 5 oseb. Za turiste so najbolj zanimiva mesta Punat, Njivice, Malinska, Baška in seveda glavno mesto Krk. In prav zadnje je tisto, ki se vsako poletje pojavi na najinem koledarju.

Na zemljevidu ga boste našli na jugozahodni obali otoka, v zalivu, ki slovi po zelo čistem morju ter lepih plažah, ki so nagrajene z modrimi zastavami. Še nikoli slišali zanje? Gre za priznanja s katerimi se lahko pohvalijo plaže, ki izpolnjujejo visoka merila o kakovosti morja, urejenosti plaže, gostinske ponudbe in dostopnosti za invalide. Mesto Krk ima takšnih kar 6. Ja, kar težko se je odločiti, kje točno v okolici bi lovili sončne žarke in se hladili v morju.

Midva prisegava na plažo Koralj, ki se nahaja tik pod istoimenskim hotelom verige Valamar Resort. Svoje mesto pod soncem lahko okupirate na betonski podlagi, kamenčkih, mivki ali pa v sproščujoči senci pod borovimi iglicami. Poleg tega pa je tu še pestra gostinska ponudba (sladoled, pice, hamburgerji, hot dogi..), tuši, vodna igrala za otroke, zip line.. v kolikor vam tudi to še ni dovolj – si lahko najamete pedolino, kajak ali skuter in se odpeljete na malce bolj odprto morje.

Je vaša dopustniška rutina takšna kot najina? Zjutraj v pekarno po svež kruh in na kavo, zvečer pa nazaj v mesto na sladoled? Počitnic na Hrvaškem brez tega res ni… vsaj pri nama. Najboljšo kavo v mestu boste definitivno našli v Casi del Padrone, kjer si lahko sladkosnedi privoščijo »avtohtono« tortico Krčko kneginjo in še vrsto drugih sladic in sladoledov. Zvečer pa se lokal iz slaščičarne prelevi v nočni bar s cocktaili, DJ-ji, hostesami in vsem kar še paše zraven. Cene so sicer za kakšno kuno višje kot drugje.

V kolikor niste nastanjeni v katerem izmed hotelov in vam ni do kuhanja oz. si raje privoščite večerjo v romantičnem okolju, so vam znotraj obzidja na voljo številne restavracije. Brbončice si lahko razvajate s domačimi kvarnerskimi specialitetami, morskimi jedmi, ribami ali pa si enostavno privoščite še vseeno najboljšo med najboljšimi – pico.

Izjemno aktualno tema so tudi cene, zaenkrat se v njih ne bova vmešavala, mogoče o tem kakšno besedo naslednje leto.. lahko pa le omeniva, da z normalnim življenjem zapraviš ravno toliko kot pri nas doma.

S & B

Morda vas zanima še

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja