Spij kavo, prižgi si cigaro in vse skupaj poplakni z rumom, Viñales

Po treh dneh v Havani, sva se odpravila na podeželje, stran od mestnega vrveža. Natančneje v majhno mesto ali pa bolje rečeno večjo vas, Viñales, ki je od Havane oddaljen slabih 200 km oziroma 4 ure vožnje.

V kolikor boste pred vsako živahno obarvano hiško videli vsaj dva gugalnika in če se bodo po cestah sprehajali konji ali vpreženi voli potem veste, da ste prispeli na cilj. Midva sva svojo sobo rezervirala že od doma preko airbnb, ampak domačini te tu pravzaprav zasujejo s ponudbami sob že, ko stopiš iz avtobusa.

Zdaj je verjetno čas, da vam malce razloživa kje midva sploh spiva. Gre za Casa particulares, oziroma domove domačinov, ki oddajajo sobo ali del svoje hiše turistom. Takšna vrsta nočitev je bistveno cenejša od hotelov, poleg tega pa si še bolj v stiku z domačini. Po želji vam tu pripravijo tudi zajtrk za katerega je potrebno plačati 5 CUC ali večerjo za slabih 10 CUC (cca. 10€) na osebo.

Naju sta tukaj gostila Mario Luis in Idania. Prijeten par ima sobo na lokaciji točno v središču, ob prihodu pa sva bila deležna okusnega sveže stisnjenega soka in obsežne ponudbe raznoraznih ekskurzij in izletov po okolici mesta. Soba je nova, prostorna in zelo poceni. To »caso« definitivno priporočava vsem!

Glede na to, da je Viñales v principu dolg le kakšen kilometer, imate na tako majhni razdalji cel kup restavracij, turističnih agencij ter trgovin tako s hrano kot tudi spominki (upava, da si trenutno ne predstavljajte ponudbe, kot jo najdete pri nas v Sparu ali drugih ponudnikih, ampak zgolj eno vrsto piškotov, eno vrsto sladoleda, navadno vodo in par vrst mehurčkaste pijače.. aja, ruma in ostalega alkohola je seveda na hektolitre!). Če povzameva.. imajo vse kar smo pri nas verjetno imeli približno 30 let nazaj in smo bili bolj srečni in zadovoljni kot smo sedaj.

V okolici mesta so nasadi tobaka iz katerega izdelujejo svetovno znane cigare, ki veljajo za najboljše in najdražje na svetu. Midva sva jih obiskala v sklopu ture, ki nama jo je rezervirala gostiteljica. Za prevozno sredstvo pa sva si izbrala konja 😁 čeprav nisva še nikoli jahala je bila to nora in nepozabljiva izkušnja. V treh urah sva si ogledala nasade tobaka, banan in ananasa, se ustavila pri lokalnem kmetu, ki nama je razložil postopek pridelave in sušenja tobaka – za konec pa sva prižgala še pristno domačo kubanko. Po slabi uri jahanja je sledil še prikaz predelave kavnih zrn v kavo in degustacija ruma z dodano najmanjšo sorte gvajave, ki raste samo na tem koncu otoka in nikjer na svetu. Priznava, tale rum je zažgal…dobesedno 🙂 in cena kompletne ture? 5 CUC na uro po osebi, zelo ugodno!

Viñales je pravi raj za ljubitelje narave, saj si lahko poleg vseh omenjenih nasadov ogledaš še jame, med katerimi je najbolj zanimiva Cueva del Indio, čez katero se zapelješ s čolnom. Lahko se odpraviš na treking po bližnjih hribih, za tiste bolj adrenalinske sorte pa so poskrbeli tudi z gradnjo zip-lina. Za prevoz med vsem naštetim je smiselno uporabiti »turistični« avtobus (5 CUC po osebi na dan). Štiri kilometre iz mesta pa je na ogled še, Mural de la Prehistoria, 120 metrov dolg grafit, ki s polžem, dinozavrom, vodno pošastjo in ljudmi ponazarja evolucijo. Naj vas ime ne zavede, grafit ni iz prazgodovine, ampak je star slabih 60 let. Takrat se je namreč 18 junakov za 4 leta spravilo prebarvati ogromno skalo – uspešno preživet prosti čas, ni kaj.

Spij kavo, prižgi si cigaro in vse skupaj poplakni z mojitom. Takšno je življenje v Vinalesu, sproščeno, uživaško in brez skrbi. No, ugotavljava, da tako ni le tukaj, ampak pravzaprav po celotni Kubi.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja