Panoramska vožnja do San Gimignana in Siene

Prednost road tripa? Prav gotovo v tem, da imaš možnost obiskati kraje, ki bi ti bili z javnim prevozom praktično nedostopni. To sva tokrat izkoristila in se podala na panoramsko vožnjo po cesti, ki je vijugala med toskanskimi griči poraslimi s trto, ob vznožju pa so se za žgočim soncem obračali nasadi rumenih sončnic.

Prva postojanka je bilo mesto San Gimignano, srednjeveški Manhattan. V tem obzidanem kraju lahko trenutno naštejemo kar 14 stolpov, v zlatih časih pa je bilo teh več kot 70. Niso se uporabljali za kakšne strateške namene, pač pa so jih gradile premožne družine le z namenom, da bo njihov večji od sosedovega. Zanimivo a? Že včasih so se Italijani obnašali podobno kot se Slovenci še danes 😃 ni važno kaj imaš, važno, da ima sosed manj.

Kraj pa ni znan le po omenjenem, temveč po še bolj pomembni zadevi 🙂 ..prav tukaj lahko namreč najdete svetovnega prvaka v izdelovanju sladoleda. Ja, tudi takšno tekmovanje obstaja in prav vsak bi si zagotovo želel biti v preizkuševalni žiriji, mar ne?

Slaščičarna mojstra Sergia Dondoli-ja se nahaja na Piazza della Cisterna in prav zagotovo jo ne boste zgrešili. Pred njo se neprestano vije par metrov dolga kolona ljudi, ki se iz Gelaterije vračajo z zadovoljnim nasmeškom na obrazu. Prav tu si lahko privoščite edinstven okus imenovan Crema di Santa Fina (žafranov sladoled z različnimi oreščki), ki je bil v Milanu na Expu 2015, proglašen za najboljšega v Toskani. S cenami pa tudi ne pretiravajo, že za kar precej zajetno porcijo zaračunajo okoli 2,5 do 3€. Če že ne zaradi znamenitosti kraja, se je definitivno obisk izplačal že zaradi omenjenega sladoleda, zaenkrat ga definitivno uvrstiva na najino prvo mesto.

Najin tokratni dnevni cilj pa je bila Siena, slaba ura vožnje iz San Gimignana je hitro minila, saj sva vožnjo nadaljevala po ozkih vaških cestah in opazovala okolico. Če bi le imela več časa bi prav gotovo kakšen dan preživela v enem izmed številnih kmečkih turizmov. Obliko takšnega dopustovanja priporočajo tudi v Lonely Planetu, saj boste dneve preživljali v idilični pokrajini, jedli domače specialitete pripravljene iz sestavin, ki jih pridelajo na okoliških kmetijah in pili zelo cenjeno vino. Sliši se kot popoln načrt za pobeg iz mesta in od vsakdanjega stresa.

Največje mesto v osrednji Toskani, Siena, leži na vrhu vzpetine, kamor se s parkirišča povzpnete kar s tekočimi stopnicami. Super, ne? Največja znamenitost je Piazza del Campo, trg tlakovan s temnordečimi zidaki na katerem se zbirajo in poležavajo turisti, kot tudi domačini. Ogledati pa si je vredno tudi katedralo Duomo, eno najbolj obiskanih cerkva v Italiji, v kateri so svoj pečat pustili nekateri najboljši italijanski umetniki, med katerimi sta tudi Michelangelo in Donatello.

Res, da sva v obe smeri prevozila skoraj 300 kilometrov, ampak se je pot nedvomno izplačala. Uživala sva v eni najlepših panoramskih voženj, jedla najboljši sladoled, ter občudovala in srednjeveško arhitekturo.. super dan.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja