Cene oz. možni prihranki na Šrilanki?

Še preden svoje misli obrneva direktno na možne denarne prihranke po Šrilanki, bi želela par besed nameniti še nakupu letalskih kart. V kolikor vas to ne zanima ravno preveč, lahko odstavek brez problema preskočite…

1.   Letalska karta

Letalskih ponudnikov v tem času je ogromno, zato je pametno, da si v svoji glavi začrtate par spletnih strani, kjer boste cene letalskih kart lahko spremljali. Le-te znajo včasih iz dneva v dan zanihati tudi za par deset evrov. Zelo pomembno je, da izbranih strani vsakodnevno ne spremljate iz istega računalnika oz. bodite pozorni, da pri vašem iskanju vaš računalnik ne beleži zgodovine, saj se v nasprotnem primeru zgodi, da bodo željene karte, ob vsakem vašem kliku vse dražje in dražje. Dobro si preračunajte tudi, iz katerega letališča boste svojo pot pričeli. Včasih je namreč bolj pametno za letalsko karto odšteti 20-30€ več in izbrati bližje letališče, saj tako lahko kar precej denarja prihranite pri samem prevozu (npr. prevoz Ljubljana – Benetke okoli 15€ v eno stran na osebo, Ljubljana – Zagreb 10€, Ljubljana – Milano približno 40€).

Midva sva iskalno akcijo letalskih kart za Šrilanko pričela 4 mesece prej, preko avstrijske spletne strani Flugladen.at, kjer so bile cene v primerjavi z drugimi, vseskozi najcenejše. Le-te so se gibale od 600€ do končnih 438€ na osebo, kolikor sva zanje odštela. Letela sva iz Ljubljanskega Brnika ter v obe smeri imela približno eno urni postanek v Beogradu ter Abu Dhabiju.

2.   Javni prevoz

Vsak, ki je kadarkoli potoval v lastni režiji ve, da življenje domačinov in same domačine najlažje spoznaš preko javnega prevoza in le-ta je v tej državi res poseben. Daleč najceneje se lahko prevažate z avtobusi in vlaki, medtem, ko je prevoz s tuk-tukom že parkrat dražji (seveda odvisno od razdalje), cene prevozov z avtomobili pa poletijo že v nebo. Kot prvo bi vam želela omeniti, da je transport z avtobusi in vlakom popolnoma varen – vsak od domačinov vam bo z veseljem odgovoril na kakršno koli vprašanje in vas usmeril na pravo pot, tako, da je morebitno prisoten strah, popolnoma odveč. Edino s čimer se morate pri tem soočiti, je po večini nenormalna gneča.. čeprav smo na začetku mnenja, da smo gneče navajeni, ni ravno tako.. v kolikor se vam namreč zdi, da je avtobus ali vlak že popolnoma poln, šri lančani nanj spravijo še najmanj dvakrat ali trikrat toliko ljudi. Klimo pa seveda poznajo v obliki, ki je pri nas prevladovala sredi 90ih let – samo v naravni obliki – vrata in vsa okna so povsod na široko odprta ali pa jih enostavno po večini sploh ni. V kolikor vse to vzameš v zakup, lahko celotno državo prebrodiš po smešno nizkih cenah. Izplača se!

Primeri nekaterih cen (za dve osebi):

–   taxi iz letališča do glavnega mesta Colombo: 2.000 Rs (12,9€) → avtobus: 220 Rs (1,4€)
–   avtobus Colombo – Dambulla, vožnja dolga 170 km oz. približno 5 ur: 350 Rs (2,3€)
–   avtobus Polonnaruwa – Kandy, 160 km oz. 4 ure: 330 Rs (2,2€)
–   vlak Kandy – Nuwara Eliya, vožnja traja nekje 4 ure: rezervirana sedeža 800 Rs (5,1€)
–   vlak Nuwara Eliya – Ella: 120 Rs (0,77€)
–   prevozi s tuk-tuki od 200 Rs do 500 Rs (1,3€ do 3,2€) za relativno zelo kratke razdalje.

3.   Prenočišča

Mogoče se nam Evropejcem zdi logično, da bo v okolju z visokimi temperaturami v vsaki sobi klima, da iz tuša vedno priteče topla voda ter, da bo ob vsakem wc-ju papir, vendar temu tu ni ravno tako. V kolikor ste malce bolj občutljive narave oziroma bi se po napornem dnevu radi dobro naspali in umili, priporočava, da zapravite kakšen evro več.

S cenami se sicer menda lahko pri lastnikih dobro pregovarjaš, vendar pa sva midva vsa svoja prenočišča rezervirala že vnaprej preko Bookinga. Na Šrilanko sva namreč letela v višku sezone in že vnaprej dobila par opozoril, da znajo biti hoteli v tem času precej zapolnjeni. To se je poznalo tudi na sami spletni strani Booking.com, saj je bilo sob vsak teden manj in cene vedno višje. Poleg tega pa nisva hotela tvegati, saj bi z iskanjem prenočišč porabila preveč časa, ki ga že tako nisva imela dovolj. Za nočitev z lastno kopalnico, wcjem, klimo in zajtrkom, sva povprečno odštela 28€. V kolikor takšnega »luksuza« ne želite, pa lahko sobo za dva dobite le za par €.

4.   Hrana

Ne glej v kuhinjo in v hrani boš užival! Gostilne imajo po navadi odprto kuhinjo v kateri je večji nered in manjša čistoča kot pri nas v kakšni delavnici. Haccp sistema, ki ga imamo v Sloveniji, ne poznajo, kljub temu pa je bilo vse kar sva dobila na krožnik res izjemno okusno. Pravo šri lanško kosilo si lahko privoščite za približno 200 do 500 Rs (1,5€ do 3€), porcije so ogromne – rice and chichen curry, chicken biryani ali chicken fried noodles pa preverjeno odlični. Seveda imate možnost tudi obiska boljših restavracij, ki med drugim ponujajo tudi evropsko hrano, vendar pa se cena, temu primerno tudi precej zviša.

Prigrizke si lahko enostavno privoščite že v kateri izmed stojnic za pičlih 10 centov, ali pa za približno isti denar obiščete pekarno, kjer nama, zaradi hudičevo pekočih nadevov v raznih štučkah ni bilo ravno všeč. Vsekakor pa se dodobra najejte sadja! Toliko vrst banan, sočnega ananasa, papaye in lubenic enostavno ne moreš spregledati, sploh pa ne za takšno ceno – za banano boste namreč odšteli okoli 6-10 centov.

5.   Vstopnine

Če sva v zgornjih odstavkih pisala o poceni življenju na Šrilanki, se pri vstopninah vse skupaj obrne, še posebej, ko pridemo na vrsto turisti. Za turiste so namreč vstopnine za nekaj večkratnikov višje kot za domačine. Seveda dobro vedo, da, v kolikor si prišel v njihovo državo, boš sigurno odštel tudi denar za njihove znamenitosti… nekje pač morajo nekaj zaslužiti.

Vstopnine določenih znamenitosti (na osebo):

–   Lion’s Rock v Sigiriyi: 4.200 Rs (27€)
–   Polonnaruwa temple: 3.000 Rs (cca. 19€)
–   Slonja sirotišnica Pinnewala: 2.500 Rs (cca. 16€)
–   Pedro Tea Factory Nuwara Eliya: 300 Rs (cca. 2€)
–   Yala National park safari: 5.500 Rs (cca. 36€)

To je z najine strani to – zaenkrat 😁 v kolikor potrebujete še kakšen podatek, sva pa seveda na voljo.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja