S kolesom po Polonnaruwi

Kaj je lepšega, kot začeti dan s slovenskimi besedami šrilanškega domačina sredi Polonnaruwe? To, da ti ta isti domačin, takoj, ko stopiš iz avtobusa – pokaže še vizitko najinega guesthousa, katerega sva rezervirala že vnaprej. No, povrhu vsega, sva dobila še brezplačen prevoz. Super 🙂

Polonnaruwa je bila srednjeveška pretolnica Šrilanke in glavno trgovsko križišče, kjer se je trgovalo z najredkejšimi in najdragocenejšimi dobrinami. O vsem tem pričajo ruševine in arheološki muzej sredi mesta. Ruševine se nahajajo v velikem zagrajenem parku, ki se razteza skoraj čez celotni stari del mesta.

V Polonnaruwi je poleg tuk-tuka glavno prevozno sredstvo kolo. Tukaj ni govora o modernih specialkah ali gorskih kolesih ampak takih, ki bi jih pri nas že pred nekaj leti peljali na odpad. In ravno to daje dodaten čar in tudi garancijo, da ga lahko pustiš kjer koli se ti zahoče (brez, da bi ga priklenil) in te bo tam tudi čakal. Midva sva rentala kolo v najinem guesthousu Manel, oziroma nama ga je lastnik ponudil v zameno za pozitivno kritiko na Trip Advisorju (ki pa jo verjetno ne bo dobil).

S kolesi sva se najprej odpravila v muzej po spet drage karte za park z ruševinami. Karte so po 3.500 rupij oziroma 23 evrov na osebi, kar je ogromno. Vendar pa je to v Polonnaruwi edina velika stvar, ki jo je vredno obiskati. Glavna pot je dolga približno pet kilometrov, karte pa vključujejo vstop v muzej ter v bližnji park, kjer se nahajajo ostanki templov, tržnice, gradu, kraljevskih kopeli in mnogo drugih reči… V parku se lahko zadržite ure in ure, saj gre za prijeten ambient z veliko dreves in dokaj urejenimi potkami, ki vas vodijo od znamenitosti do znamenitosti. Edina ovira so lahko le gruče turistov, ki so tudi nama onemogočale narediti kakšno lepšo fotografijo več.

Glavni točki ogleda, ki ju priporoča tudi Lonely Planet se nahajata pri izhodu. To sta – Gal Viharaya, skupina v kamen izklesanih kipov Bude, med katerimi izstopa 14 metrov dolg kip Bude v ležečem položaju oziroma v parinirvani (nirvana po smrti) kot to imenujejo budisti ter Lantinaka, katedrali podoben tempelj z belo dagobo Kiri Viharo v bližini.

No zjutraj pa spet na pot, tokrat v malce višje ležeče mesto, na obrobje dežele čajevca, v Kandy. Tja se bova iz Polonnaruwe odpravila preko Kaduruwele, kjer se nahaja glavna avtobusna postaja.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja