Celodnevno sprehajanje po Veliki planini

Kadarkoli iščeva idejo za naslednji izlet, se na seznamu znajde Velika planina. Zakaj sva jo prvič obiskala šele tokrat, nimava pojma! Definitivno pa sva prepričana, da se v prihodnosti še vrneva 😉

Torej… Poleg različnih pešpoti, ki se začnejo iz številnih parkirišč ob glavni cesti s smeri Kamnika, se lahko tisti »bolj leni« na vrh Velike planine enostavno tudi pripeljete. Kako in koliko evrov za omenjen luksuz brez napora? Enostavno. Na spodnji postaji, ki se nahaja v Kamniški Bistrici, se najprej usedete na nihalko ter na to pot povsem do vrha zaključite s sedežnico. Povratna vozovnica stane 17€ za odraslega, kar seveda niti ni tako malo – še posebno, če se na izlet odpravi celotna družina. Midva sva izbrala tisto prvo – veliko bolj koristno varianto za telo, in jo na Veliko planino mahnila peš.

Ampak zakaj je Velika planina sploh tako zelo priljubljena med obiskovalci? Naju je zagotovo prepričala neokrnjenost narave, ki pa je kljub temu lepo prepletena z lično urejenimi pastirskimi hišicami, okrog katerih se pasejo številne krave, ki še dodatno poskrbijo za to posebno oz. pristno vzdušje.

Med raziskovanjem se lahko ustavite tudi na predstavitvi življenja pastirjev v Preskarjevem muzeju, obiščete edinstveno kapelo Marije Snežne nad pastirskim naseljem ali pa se spustite v jamo Veternica.

Definitivno pa morate zaviti tudi v gostišče Zeleni Rob, ki se nahaja tik ob končni postaji sedežnice. Privoščite si čaj, kavo, žgance, kislo mleko, ričet,… Izbira je precejšnja, nikakor pa ne pozabite na porcijo pregrešno dobrega jabolčnega zavitka ter odličnih skutnih štrukljev. Za prste obliznit 😋

Ja.. Velika planina ni tipičen »hrib«, kamor se povzpneš le za rekreacijo, se na vrhu vpišeš v knjigo, spiješ čaj in šilce kratkega ter jo mahneš nazaj v dolino… Velika planina nudi bistveno več in je idealna ideja za celodnevni izlet in umik v naravo.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja