Dan ali dva na slovenski obali

Iskreno priznava, da nisva med tistimi, ki ob vsakem sončnem vikendu takoj po službi odbrzijo proti morju, nekam na slovensko obalo. Razlogov za to je več, a kljub temu, se včasih prav gotovo spodobi, da si poleg ostalih potovanj vzameva čas tudi za odkrivanje obmorskih lepot Slovenije. In tokrat je definitivno kot nalašč odličen čas za to 😁

Čeprav imamo Slovenci na voljo le dobrih 40 kilometrov obale Jadranskega morja, pa je tu kljub majhnosti, cel kup zanimivih mest, skritih kotičkov in čudovitih pešpoti, ki jih je v zgolj dnevu ali dveh, praktično nemogoče obiskati.

 1. Koper

Ko se boste potikali po slovenski Obali, se ustavite tudi v »glavnem« mestu v regiji. Sprehodite se po glavni promenadi, obiščite Da Pontejev vodnjak, Pretorsko palačo in stolnico Marijinega vnebovzetja na Titovem trgu. No, lahko pa si privoščite tudi šoping v številnih trgovinah na obrobju mesta 😊

 2. Izola

Mesto, ki kar kliče po sprehajanju na obalni promenadi in posedanju v bližnjih lokalih. Privoščite si kakšno morsko specialiteto ali pa le uživajte ob kozarcu dobrega vina oziroma srkanju kave tik ob morju.

 3. Pokopališče školjk

Se vam zdita zgornji besedi kanček morbidni in dolgočasni? Upava, da ne! Gre namreč za precej zanimivo zadevo oz. par deset metrov »plaže«, ki se nahaja med Luko Koper in Ankaranom. Tu so včasih dostavljali mulj od poglabljanja morskega dna, dež je nato spral blato, zdaj pa so ostale le še školjke, ki so glavna atrakcija zaliva 😁 …zanimivo.

 4. Portorož

Zagotovo najbolj znana in oblegana destinacija na naši obali. Številni hoteli, casinoji in restavracije vsako leto privabijo množice obiskovalcev, ki svoj dopust preživijo na »dolgi« mestni plaži. Gneča sicer marsikoga odvrne, a ne pustite se motiti. Če ne drugega, se usedite v najbližjo kavarno, naročite kavo, kepico sladoleda in uživajte ob pogledu na morje.

 5. Piran

Tipično obmorsko mesto, z osrednjim trgom, katerega krasi kip skladatelja in violinista Guiseppeja Tartinija – je obdan s številnimi restavracijami, kavarnami in umetnikovo rojstno hišo. Sprehodite se po ozkih tlakovanih ulicah do znamenitega zvonika cerkve sv. Jurija, ki je bil zgrajen po vzoru tistega s trga sv. Marka v Benetkah. V Piranu pa boste našli tudi akvarij, kjer lahko občudujete ribe in ostale morske živali iz Jadranskega morja – obisk je vsekakor odlična ideja za družine z majhnimi otroci.

 6. Mesečev zaliv

Na poti iz Izole v Piran se ustavite še v Strunjanu ter se povzpnite na strunjanske klife, od koder se razteza čudovit razgled na verjetno najbolj fotografirano plažo pri nas. V poletnih mesecih vas bo zagotovo zamikal tudi skok v morje, za kar pa se morate do zaliva spustiti s klifov po stmi ter ozki poti.

Tole je le nekaj najinih zelo hitrih Obalnih idej, v kolikor imate na voljo le kakšen dan ali dva – za bolj podrobno raziskovanje je seveda potrebnega malce več časa. Kot vedno, pa tudi tokrat upava, da vam ob naslednjem izletu kaj od naštetega in opisanega, pride prav 😉

Pa uživajte!

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja