Načrt potovanja: Edinstveni Istanbul

Istanbul je mesto, ki ima nekaj več, s svojim unikatnim utripom vsako leto privablja številne obiskovalce, ki v mestu uživajo le nekaj dni ali pa si celo privoščijo daljši dopust. Barantanje na stojnicah, sprehajanje med številnimi bolj ali manj znanimi znamenitostmi in uživanje ob okusni in predvsem ugodni hrani – to je le nekaj izmed razlogov zakaj je Istanbul definitivno vredno obiskati.

Kratek plan oz. predlog načrta ob prvem obisku Istanbula:

1. dan: Benetke – Istanbul

V Istanbul prispeš tekom dneva, se udobno namestiš v hotelu, odideš na spoznavni sprehod okolice ter do bližnje restavracije na eno dobro in predvsem poceni večerjo, ki jo zaključiš z dobro porcijo baklave 😁

2. dan: Istanbul

Začnite dan z obiskom najznamenitejših mošej v mestu, Modro Mošejo in Hagia Sofijo, ki pa dejansko sedaj uradno ni več mošeja ampak muzej. Za tem naredite kratek ovinek in si oglejte Konstantinopelski hipodrom, Teodozijev obelisk ter cisterno baziliko. Vse skupaj pa zaključite na Grand Bazaarju, kjer lahko preizkusite vaše pogajalske sposobnosti.

3. dan: Istanbul

Obiščite še eno izmed številnih mošej, mošejo Süleymaniye ter se sprehodite med stojnicami Spice Bazaarja, si nakupite čaje in zelišča ter se posladkajte s turškim medom. Usedite se na tramvaj, ki vas bo popeljal na nasprotni breg mesta, kjer se s hojo v hrib povzpnete na Galata stolp, iz katerega se razprostira čudovit razgled čez celotno mesto. Pot nadaljujte po moderni ulici Istiklal, vse do trga Taksim.

4. dan: Istanbul – Benetke

Zapravi še zadnje kovance za nakup spominkov in turškega lokuma ter se počasi opravi na letališče.

Kaj spakiram za s sabo?

–   zemljevid
–   ruto (za vstop v mošeje)
–   kratke hlače in majice
–   izpiljene pogajalske sposobnosti
–   prazen kovček (za šoping)
–   fotoaparat
–   sončna očala

Ostali napotki!

Hrana.

Pozabite na hujšanje in zaobljube, ter se pripravite na malce bolj mastno, a vendar zelo slastno hrano. Burek, pica, mesne kroglice, filane paprike in seveda kebab v takšni ali drugačni obliki. Hrana v Istanbulu je res poceni, kar je še dodaten razlog, da preizkusite kar se da največ turške kulinarike. Nikakor pa ne smeva pa pozabiti še na slajši del, na baklave in baklavam podobne sladice, ki se prodajajo kar na kilo 😋 najdete jih praktično za vsakim vogalom. Nujno probat!

Prevoz z letališča do mesta.

Ne glede s katerega konca sveta boste prileteli v Istanbul, zagotovo boste pristali na novem, sodobnem letališču Istanbul Havalimani, ki se je odprl leta 2019. Letališče je od središča mesta oddaljen dobro uro (seveda je čas odvisen od razmer na cesti) vožnje z avtobusom, ki je zaenkrat poleg taksijev, edina in predvsem zelo ugodna povezava med letališčem in centrom mesta (povratna karta cca. 6€ na osebo).

Prenočišče.

Ne veš v katerem predelu iskati hotel? Predlagava, da nekje okrog Sultanahmeta – stari del mesta, v katerem je večina glavnih znamenitosti, ki jih lahko občuduješ ob posedanju v številnih restavracijah, slaščičarnah in kavarnah. V bližini je tudi tramvaj, ki te odpelje direktno v novejši del mesta. Praktično vse na enem mestu. Izbire prenočišč je ogromno, precej sprejemljive pa so tudi cene.

Midva sva bivala v Miran Hotel in bila zelo zadovoljna (za 3 nočitve z zajtrkom za 2 osebi sva odštela cca. 140€).

Denar.

Za plačevanje v Istanbulu lahko brez problema večinoma uporabljate bančne kartice (Maestro in MasterCard) in si s tem zagotovite boljši menjalni tečaj pri svoji slovenski banki, kot pa pri menjavi denarja v menjalnicah na licu mesta. Priporočava, da gotovino menjate sproti in jo porabite le za plačevanje na stojnicah oz. na bazarju – potrebovali pa jo boste tudi pri obisku Galata stolpa, saj kartic tam ne sprejmejo.

Predvideni stroški potovanja za 2 osebi.

Obdobje najinega potovanja: junij 2019

Pred potovanjem:

–   Lonely Planet: 19,00€
–   povratna letalska karta Benetke – Istanbul: 150,00€ na osebo
*zelo ugodne povezave se lahko najdejo tudi iz Ljubljane, ob določenih akcijah tudi za cca. 100€
–   prevoz na ter iz letališča Benetke (gorivo in cestnine): 60,00€
–   parkirišče na letališču v Benetkah: 7,00€ na dan
–   zavarovanje za tujino Coris: 9,50€ (5 dnevno zavarovanje na osebo)

Na potovanju:

–   prenočišče (dvoposteljna soba, zajtrk): cca. 140€ (3 nočitve za 2 osebi)
–   hrana in pijača: 15,00€ na dan za 2 osebi
–   avtobus iz letališča do mesta (povratna karta): cca. 6,00€ na osebo
–   tramvaj (kartica + 4 vožnje): cca. 3,00€ na osebo

Dodatno:

–   nakup spominkov: 20,00€
–   vstopnina Galata Tower: cca. 5,50€ na osebo
–   vstopnina Hagia Sofia: cca. 11,50€ na osebo

Skupaj stroški 3 dnevnega oddiha v Istanbulu za 2 osebi: cca. 680,00€

V okviren izračun so vključeni prav vsi možni stroški (od nakupa Lonely Planet vodiča, zavarovanja, prevoza na letališče itd.), ki pa seveda lahko precej varirajo od želja vsakega posameznika in se spremenijo že takoj na začetku pri nakupu letalske karte.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja