Po kos Sacher torte na Dunaj

Zakaj bi poletne mesece in sončne vikende vedno izkoristili le za pobeg na obalo? Si res želite po polžje premikati po naših avtocestah proti jugu? Verjetno ne! Zato sva midva tokrat raje skočila na sever, hkrati pa tudi tebi v tem prispevku servirala idejo za čudovit enodnevni izlet, ki je od Ljubljane oddaljen cca. 380 kilometrov vožnje v eno stran.

Dunaj, 2 milijonska avstrijska prestolnica, naju je tokrat v poletni preobleki bistveno bolj navdušila, kot par let nazaj v temačni in dokaj deževni različici okrog božičnih praznikov.

Dan sva začela v Schönbrunn-u, ogromnem mestnem parku, poznanem predvsem po istoimenskem gradu oziroma palači, s skoraj 1.500 sobanami, ki s svojo več stoletij dolgo zgodovino privablja številne turiste, predvsem pa ljubitelje zgodovine in arhitekture tistega časa. H kraljevi rezidenci spada tudi čudovit park s številnimi vrtovi in celo živalskim vrtom, s kar 750 živalskimi vrstami. Obisk zunanjosti Schönbrunn-a oz. parka je brezplačen, vse ostalo pa seveda dodatno zaračunajo (info na sledeči povezavi).

S parka pa naravnost v center do Štefanovega trga, mimo najbolj priljubljene tržnice Naschmart, Karlove cerkve in dunajske opere. Ampak najbolj važna zadeva… ste ljubitelji čokoladnih tort? Mogoče celo »svetovno« znane Sacherce oz. »Sahrce« po domače? Potem mora biti Dunaj vaša naslednja destinacija na spisku želja. V centru mesta v hotelu Sacher namreč že skoraj 200 let strežejo omenjeno »avtohtono« dunajsko sladico. In prav tu sva si jo privoščila tudi midva! Kljub čakanju na prazno mizo in dobrih 7 evrov za majhen čokoladni biskvit z marmelado se je recimo, da izplačalo. Mogoče celo najboljša, kar sva jih kdaj jedla 😋 mogoče.

Kljub izredno urejenem javnem prevozu, je avstrijska prestolnica prijazna tudi do osebnih jeklenih konjičkov. Parkirne hiše so praktično za vsakim vogalom, nekatere poceni, druge precej dražje, a prav gotovo bo vsakdo našel svoj prostor. Med vikendom pa je parkiranje ob cesti na nekaterih označenih parkiriščih celo brezplačno!

Kratek, a definitivno sladek obisk Dunaja. Seveda pa si lahko svoj izlet še dodatno popestrite, si ogledate še katero izmed številnih znamenitosti, si kupite vstopnico za koncert klasične glasbe ali pa se le sprehajate po mestu, ki verjameva, da skriva kar precej še ne odkritih kotičkov.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja