Iz narave proti mestu zvezd, Los Angeles

Iz nacionalnih parkov in prečudovite narave nazaj v »civilizacijo«, v ogromna mesta Zahoda. Ampak gremo po vrsti, po ogledu Grand Canyona sva se zapeljala v Williams, manjši kraj, znan po legendarni Route 66 – cesti, ki povezuje celotno Ameriko, od Chicaga do Los Angelesa in je dolga skoraj 4.000 km! Vendar novi avtocestni odseki brišejo pestro zgodovino, tako je ostalo le še nekaj delov prvotne ceste, ki pa zopet postaja vse bolj priljubljena. Williams je le eno izmed mest, ki je vso zgodovino znalo zelo uspešno izkoristiti. Rock’n’roll, stari ameriški avtomobili, pivo in bogate, mastne jedi z žara.. vse to so stvari, ki privabljajo vse več turistov. Le nekaj deset kilometrov stran, v mestu Seligman pa sva imela srečo, da je ravno na dan najinega obiska potekal »Fun Run« – dogodek, kjer se po Route 66, vsako leto zapelje na stotine legendarnih ameriških avtomobilov. Neprecenljivo za vsakega navdušenca nad jeklenimi konjički in bencinskimi hlapi!

Po precej živahni vožnji sva zavila še v manjši in manj znan nacionalni park, Joshua Tree. V primerjavi s prejšnjimi, kjer sva pretežno občudovala le kanjone, je ta park večinoma na ravnem, v njem pa precej kaktusov in kar nekaj zanimivih skalnatih gmot, med katerimi najbolj izstopa Skull Rock, skala v obliki lobanje.

Palm Springs, moderna oaza sredi puščave s številnimi resorti, golf igrišči, bazeni… pravi kraj za sproščanje, zabavo in odličen brezskrben dopust. Kljub temu, da je mesto ogromno, je vse skoncentrirano na glavno promenado Palm Canyon Drive. Tu so številne restavracije, bari, trgovine s spominki, oblačili. Ulica še posebno oživi v večernih urah, ko jo preplavi na tisoče sprehajalcev.

Sledila je pot v San Diego in dva hitra postanka v Borrego Springsu in Julianu. Najprej morava začeti s prvim – mestom, ki je obdano s pravo galerijo sredi puščave, imenovano Galleta Meadows, kjer vas pričaka 130 ogromnih železnih, rjastih skulptur umetnika Ricarda Brecede. Najdeš praktično vse… od več kot 100 metrov dolge kače, do dinozavrov, slonov, insektov in drugih predstavnikov živalskega kraljestva. Ampak pripravite se na ekstremne temperature, midva sva tam skorajda že trpela pri 43°C!

Ste sladkosnedi tako kot midva? Vedno iščete pravo, originalno sladico? Potem se morate ustaviti v majhnem kmečkem mestu Julian, znano po sveže pečenih dobrotah. Do tja vas čaka dolga in zelo ovinkasta pot, vendar na koncu boste deležni res sladke in nadvse okusne jabolčne pite. Cene so mogoče malo zasoljene, saj je potrebno za kos odšteti $4,50.. a verjetno boljše jabolčne pite v Ameriki ne boste jedli.

Z vasi pa na najbolj južno točko najinega potovanja, San Diego. Prijatelji in znanci so bili na njim navdušeni, midva pa sploh ne. Scena: »kot, da bi se sprehajal po Poreču« 😃 No ja, vseeno mestu ne želiva narediti preveč krivice – mogoče bi z malce več raziskovanja odkrila nekaj, kar bi naju očaralo. Ampak prvi vtis na žalost res ni bil tisto kar sva si želela, ni preveč prepričal.

Za konec pa še v Los Angeles. Takoj za New Yorkom, drugo največje mesto, ki je znano predvsem po filmski in glasbeni industriji. Ima skoraj enkrat več prebivalcev kot celotna Slovenija! Od celotnega mestnega vrveža sva se raje malce umaknila in si prenočišče poiskala bližje plaži, v Santa Monici.

Že pred samim potovanjem sva na veliko kolebala ali bi v LA-ju še vedno koristila avto ali bi se raje poslužila javnega transporta. Odločila sva se za avto in še zdaj nama ni žal. Relativno dolge razdalje po mestu veliko lažje in hitreje premagaš z avtom kot z vlaki, avtobusi in metroji, saj je sistem v primerjavi npr. z New Yorkom precej manj uporaben. Namesto številnih prestopanj po avtobusih, sva v hipu prispela do Griffith observatorija in si privoščila panoramski razgled nad celotnim mestom ter si res od daleč ogledala znameniti napis Hollywood. Na začetku je služil le kot oglas nepremičninske agencije, zdaj pa velja za eno izmed glavnih atrakcij Los Angelesa. Ampak le kaj bi bil Los Angeles in Hollywood brez super zvezdnikov iz zabavne industrije? Mesto jih je zato počastilo z Walk of Fame – 2,3 km dolg pločnik, kjer je več kot 2.600 zvezd, ki so na takšen ali drugačen način pustile svoj pečat v svetu zabave. Ja.. čaka vas kar nekaj hoje, da najdete svoje idole 😁 ampak ni težko.

Los Angeles pa ni znano le zaradi filmske in glasbene industrije, temveč tudi zaradi športnih asov. Kobe Bryant in Shaquille O’neal? Le dveh izmed mnogih košarkarskih legend, ki so se »rodile« v Staples Centeru-u.. kultni športni dvorani, v kateri z LA Kings nastopa tudi naš najboljši hokejist Anže Kopitar.

Iz mesta pa na plažo, v Santa Monico in Venice Beach. Predvsem sva bila presenečena nad Santa Monica Pier, pomolom na katerem so restavracije, »old-school« igralni avtomati, ulični umetniki, stojnice s spominki, na tisoče sprehajalcev in celo vlak smrti! Približno 4 kilometre stran pa že malce drugačen, bolj sproščen in modern utrip LA, Venice Beach – raj za skejterje in grafiterje.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja