Načrt potovanja: Zahodna obala ZDA

Združene države Amerike namreč niso le megalomanska mesta in betonske džungle, ki jih poznamo iz številnih filmov… Premorejo tudi številne čudovite narodne parke, prave puščave, majhne prijetne vasice in še marsikaj drugega.

Mogoče se zdi, da je Amerika postala že najina stalnica – v dveh letih sva jo obiskala namreč kar trikrat. Vendar je bilo tokrat za odtenek drugače, odpravila sva se na pristen 16 dnevni ameriški roadtrip: od San Francisca preko Las Vegasa do zvezdniškega Los Angelesa. Torej, v kolikor ste eden tistih, ki uživajo za volanom jeklenega konjička in se podijo po dolgih ravnih cestah, potem bo najin predlog oz. načrt potovanja po zahodnem delu severne Amerike ravno pravšnji.

16 dni, 4.000 prevoženih kilometrov: načrt oz. najin plan potovanja

1. dan: Let iz Benetk v San Francisco

Tokrat sva se zaradi boljše logistike odločila, da z letalom iz Benetk priletiva na letališče v San Franciscu, ZDA pa zapustiva v Los Angelesu. Pa je takoj pridobljen kakšen dodaten dan. Juhej!

2. in 3. dan: San Francisco

Pripravite se na hojo v hribe. Res si nisva predstavljala, da bova v takšnem mestu grizla v nekaj 10 stopinjske klance, ne glede kam bova šla. Mesto pa seveda v sebi skriva številne znamenitosti: obvezen je obisk največjega in najstarejšega Chinatowna v ZDA… kar posledično pomeni: poceni spominki, fortune cookie-ji in spomladanski zavitki.

Največ se dogaja ob obali – Fisherman’s Wharf in Pier 39. Idealni lokaciji za vse gurmane, ki bi radi okusili številne morske jedi, si ogledali (zavohali) na stotine morskih levov, obiskali morski muzej ali se podali v labirint majhnih trgovinic na pomolu. Prav tako nikakor ne izpustite obiska zloglasnega in slavnega zapora Alcatraz ter ogleda velikanskega mostu Golden Gate Bridge-a.

4. dan: San Francisco – Santa Cruz – Bakersfield

Najameš avto, se usedeš v avtomobil z avtomatskim menjalnikom in roadtrip se prične. Najprej po slavni obalni cesti Highway 1 s številnimi klifi, skritimi peščenimi plažami, preko surferskega mesta Santa Cruz do Bakersfielda.

5. dan: Death Valley

Ime pove vse. Dolina smrti, prostrana puščava in le ena ravna cesta. Nacionalni park, ki postreže s sipinami, ravninami in kanjoni. Par idej → Mesquite Flat Sand Dunes, Artist’s Palette, center za obiskovalce na Furnace Creek-u in čudovit razgled iz Zabriskie Point.

6. dan: Las Vegas

Mesto greha, igralnih avtomatov in prestižnih hotelov. Privoščite si nekaj zabave, zakockajte nekaj denarja… ob večernih urah pa se sprehodite po Stripu, glavni cesti skozi mesto, si oglejte ples fontan pred slavnim Bellagiom, obiščite Cesar’s Palace v obliki rimskega templja in občudujte Luxor, hotel znotraj egipčanske sfinge.

7. dan: Hoover Dam

Na poti iz Las Vegasa do St. George sva naredila malo večji ovinek in si ogledala 100 let star in kar 200 metrov visok jez, ki stoji med dvema zveznima državama, Nevado in Arizono.

8. dan: Zion National Park

Pripravite pohodniške čevlje in topla oblačila! Čakajo vaš nekaj kilometrski pohodi po hribovitem nacionalnem parku. Občudujete lahko slapove, takšne in drugače kamnite gmote ter seveda kanjone. Vstop v park z lastnim vozilom ni dovoljen, poslužite pa se lahko shuttla, ki vozi zelo pogosto.

9. dan: Bryce Canyon National Park

V dolini smrti sva bila deležna temperatur, ki so se dvignile skoraj do štiridesetice, v okolici Bryce Canyona pa sva doživela sneg in nekaj stopinj pod ničlo. Pulover ali jakna zato nista nikoli odveč. Bryce – čudovit kanjon, ki je razdeljen na razgledne točke, do katerih se lahko elegantno pripelješ z lastnim avtomobilom. Ustavite se na Sunrise, Sunset, Inspiration in Bryce Point.

10. dan: Antelope in Grand Canyon

Prečudovit Antelope Canyon! Slabih 500 metrov dolg kanjon odet v sončne žarke je okrog 11 ure fantastičen. Za razliko od drugih parkov pa je tega potrebno plačati posebej, pripravite po $55 na osebo (Lower Antelope Canyon).

Le nekaj kilometrov stran se nahaja verjetno najbolj fotkana znamenitost tega konca ZDA, Horseshoe Bend, meander reke Colorado v obliki podkve. Najbolj znanega pa sva pustila za na konec dneva, Grand Canyon, ki se lahko pohvali z 500 km dolžine, 30 km širine in kar 2 km višine.

11. dan: Palm Springs

Oaza sredi puščava, kjer si lahko (če imate dovolj debele denarnice) oddahnete v enem izmed številnih resortov, skočite v bazen ali pa si privoščite partijo golfa. Za vse nas navadne smrtnike pa je zelo zanimiv sprehod po glavni promenadi, ki je v večernih urah preplavljena s turisti.

12. dan: San Diego

Nisva popolnoma prepričana kaj povedati tukaj, San Diego naju ni povsem prepričal… mogoče za vse ljubitelje vojaških reči → v pristanišču je parkirana ogromna letalonosilka s številnimi letali, ki služi kot muzej.

13. in 14. dan: Los Angeles

Mesto, kjer se rojevajo filmske zvezde. Pogled na znameniti napis Hollywood, Griffith Observatory, pločnik slavnih, kjer so svoje mesto dobili le največji umetniki iz sveta glasbe, filma in zabave… izbire je ogromno!

15. dan: Santa Monica – Venice Beach

Izposodite si kolo in se zapeljite do pomola Santa Monica Pier. Le nekaj kilometrov stran pa se nahaja še znana plaža Venice Beach, raj za skaterje, grafiterje in ulične košarkarje.

16. dan: Los Angeles – Benetke – Nazaj v realnost

Čakanje na letališču, vzlet, prestopanje, spet čakanje, več deseturni let v Benetke ter vožnja nazaj v Slovenijo. Jah.. vsega lepega je enkrat konec.

Kaj dejansko rabim s sabo?

–    GPS (naložena aplikacija na telefonu)
–    polnilec za v avto
–    adapter za elektriko
–    kratke hlače in majice
–    kopalke
–    mogoče pohodne čevlje?
–    vetrovko ali toplejši pulover
–    sončna očala
–    veliko dobre volje

Ostali napotki!

Hrana.

Pozabite na štetje kalorij – verjemite, da so cene v normalnih restavracijah enostavno predrage za naše razmere (seveda je vsak drugačnega mišljenja). Zato se pripravite na goro pomfrija, takšne in drugače hamburgerje in hektoliter gaziranih pijač. Potolažite se lahko le s tem, da bo takšen način prehranjevanja trajal le dobra dva tedna 😀 Kljub temu vam vaša domača tehtnica ne bo ravno prizanašala.

Prenočišče.

V kolikor želite dostojno sobo z lastno kopalnico se pripravite na relativno draga prenočišča. V kolikor spiš v avtomobilu ali pod milim nebom, je vse skupaj seveda ceneje. Priporočava vam predhodne rezervacije prek Booking.com ali Airbnb. Če pa si načrtov ne želiš ustvarjati v naprej, so seveda možne rezervacije tudi v zadnjem trenutku.. ponudba hotelov in motelov v mestih je povsod precej velika.

Najina prenočišča (niso bila ravno fensi, ker sva iskala zelo poceni variante 😃).

–  San Francisco (link)
–  Bakersfield (link)
–  Las Vegas (link)
–  St. George (link)
–  Panguitch (link)
–  Page (link) – nekako najboljši hotel na tem tripu ☺️
–  Williams (link)
–  San Diego (link)

Najem avtomobila.

Pripravite se na avtomatski menjalnik 😃 sila zabavna zadeva. Za bistveno nižjo ceno vam predlagava, da rezervacijo opravite že od doma, za naju je super spletna stran billiger-mietwagen.de. Tako boste imeli dovolj časa za prebiranje drobnega tiska in se izognili marsikateri nevšečnosti. Za najem načeloma ne potrebujete mednarodnega vozniškega dovoljenja (vseeno pa le-to pri ponudniku še preverite).

Kreditna kartica.

Obvezna oprema! Če smo mogoče v večini primerov navajeni, da se na potovanjih poslužujemo plačevanja z gotovino, je v ZDA malce drugače. S kreditno kartico lahko namreč plačate vse, od parkirnine, kosila, najema avtomobila, hotela… Sva naletela tudi na primer, kjer so sprejemali le kreditno kartico.

Letna vstopnica za nacionalne parke.

Obiski nacionalnih parkov vas lahko dodobra udarijo po denarnici, če jih boste plačevali posamezno. Veliko boljši je nakup letne karte, ki stane $80 in velja za en avto ter za dva imetnika → po končanem potovanju jo lahko tako podarite prijatelju.

Predvideni stroški potovanja.

Obdobje najinega potovanja: maj 2018

–    prenočišča (brez zajtrka, dvoposteljna soba s kopalnico): 70€ na dan
–    hrana in pijača: 20€ na dan
–    najem avtomobila: 370€
–    gorivo: 190€

Skupaj: cca. 130€ na dan

Dodatno:

–    nakup spominkov: 20€
–    letna karta za nacionalne parke: 80€
–    ostale vstopnine: 140€

Stroški pred potovanjem:

–    Lonely Planet (3 knjige): 40€
–    ESTA: 25€
–    letalska karta Benetke – San Francisco – Los Angeles – Benetke: 740€
–    prevoz na ter iz letališča: 70€
–    zavarovanje za tujino Coris: 40€

Skupaj stroški za 2 osebi: cca. 3.000 eur

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja