V Firence na toast

Najboljše sva prihranila za konec. Najbolj znano in predvidevava, da tudi najbolj obiskano mesto v Toskani – Firence. Polne muzejev, vrhunskih restavracij, slaščičarn in nepreglednih množic turistov, ki preplavijo ulice in številne mostove čez reko Arno.

Iz mesteca Montecatini Terme do obrobja (Scandicci), sva za vožnjo po avtocesti porabila dobre pol ure in avto pustila pred znanim nakupovalnim centrom Coop (Ponte a Greve), kjer je parkirišče brezplačno. Do centra mesta sva se nato odpravila s tramvajem. Cena vozovnice je 1,2 evra – uporabljate jo lahko 90 minut in velja tudi za vožnjo z avtobusom, kupite pa jo na avtomatih ali kioskih.

Izpred glavne železniške postaje, kjer se nahaja tudi zadnja tramvajska postaja, sva pot nadaljevala mimo bazilike di Santa Maria Novella – do glavne atrakcije katedrale Duomo v središču mesta. Izstopa predvsem njena 91 metrov visoka kupola, ki jo je načrtoval Filippo Beunelleschi. Po Koloseju v Rimu in poševnem stolpu v Pisi je to zagotovo ena najbolj prepoznavnih znamenitosti v Italiji. Vstopnina znaša 18 evrov.

Ste že kdaj videli toaste, ki bi bili za vaš domači toaster popolnoma preveliki? Midva jih nisva samo videla, ampak tudi okusila. In ja, poleg najboljšega sladoleda v San Gimignanu, sva v Firencah poizkusila še najin najboljši in najokusnejši toast. Pripravljajo jih v majhni moderni »toasteria-i«.

Toasti so sveže pripravljeni in lahko izbirate med že preizkušenimi različicami, ki jih ponujajo na meniju ali pa si ga sestavite po svojih lastnih željah. Midva sva se odločila za toast s majonezo, umešanimi jajci, slanino in cheddar sirom, ki se je izkazal za noro dobrega, zanj pa sva odštela 5 eurov (velikost toasta je za 6 naših). Če se boste potikali tu okrog, ste ljubitelji slastnih popečenih kruhkov, vam hiter prigrizek v I’tosto toplo priporočava. Ne bo vam žal! P.S.: Na fotki zgolj polovička 😛

Še niste prepričani zakaj bi se za svoj naslednji izlet odpravili v Firence? Mogoče pa vas prepriča vsaj eden izmed 70ih muzejev. Imajo celo Gucci-jev muzej za ljubitelje mode! Največjo zbirko renesančnih del, kjer pa lahko občudujemo umetnine da Vincija, Michelangela, Botticellija in drugih umetnikov svetovnega kova, najdemo v galeriji Uffizi. V primeru vstopa je potrebno za vstopnino odšteti 8 evrov + nekaj ur stanja v dolgi čakalni vrsti.

Muzejev kot po navadi, midva nisva obiskala – sva pa dobrih 20 min iz centra mesta pešačila na trg Piazzale Michelangelo, da sva lahko Firence občudovala še iz ptičje perspektive.. no pa še nekaj kalorij sva pokurila s tem 😃

Povzetek: Toskana je kul!

S & B

klik za ostala Toskanska mesta 😉

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja