Na sever, v Chiang Rai

Chiang Rai leži na skrajnem severu Tajske in je od državne meje z Laosom in Mjanmarom oddaljen le 55 kilometrov. Samo mesto je med popotniki morda (pre)večkrat pozabljeno, saj se pri samem načrtovanju marsikdo osredotoči zgolj na okoliške znamenitosti, ki pa jih na to večina obišče le med dnevnim izletom iz bližnjega Chiang Mai-a.

Mnogi se na pot do Chiang Rai-a podajo iz Bangkoka z nočnim vlakom. Vožnja traja celih 12 ur, zato sva midva raje ubrala drugo varianto in se odločila za precej hitrejši enourni polet z letalom. Že res, da je razlika v ceni vozovnice očitna (za dve letalski karti skupaj s prtljago sva odštela 70 eur – kar se nama je vseeno zdelo precej poceni), vendar je potrebno upoštevati tudi razliko v udobju ter predvsem v času, ki ga lahko raje kot za vožnjo, porabiš za uživanje in potikanje po mestu. Vsaj midva.

Vse kar potrebujete, oziroma si v samem mestu želite ogledati, se vrti okoli glavne avtobusne postaje. Tik za njo je vsakodnevni nočni market s »spominki« ter ogromen prostor s številnimi mizami, ki je okrog in okrog obdan s stojnicami oziroma zelo majhnimi kuhinjami, kjer se vsak večer skuha na tisoče obrokov. Prostor zaživi po 18. uri, ko ga preplavijo tako domačini kot turisti, ki svojo lakoto potešijo s številnimi tajskimi specialitetami. Cene posameznih jedi se gibljejo okrog 60 do 100 THB (1€ do cca. 3€), kar je zelo zelo poceni.

Seveda pa je Chiang Rai poznan predvsem zaradi dveh oziroma treh templjev: belega, modrega in črnega. Zelo izvirna imena, kajne? 😃 Predvsem prvo omenjeni, vsakodnevno privabi na trume turistov… gre za moderni tempelj, ki ga že več let gradi umetnik Chalermchai Kositpipat, in je popolnoma bele barve s številnimi majhnimi ogledalci. Poleg tradicionalnih oblik, kipov in poslikav je umetnik v svojo stvaritev vključil tudi podobe namišljenih filmskih in risanih junakov, kot so Pokemoni, Batman, Ironman, Golum iz Gospodarja prstanov… Ti ne izstopajo, definitivno pa zgradbe zelo dobro popestrijo. Cena vstopnine je 100 THB na osebo (cca. 3€).

Modri tempelj je izmed omenjenih treh mogoče še najbolj tradicionalen (takšen kot smo jih vajeni tudi iz drugih budističnih držav), medtem, ko črni tempelj dejansko niti ni tempelj ampak bolj muzej, ki je tako kot beli – nastal kot samostojni projekt enega izmed umetnikov.

Dostop do vseh templjev je sila enostaven, usedeš se na lokalni avtobus ali pa se za prevoz dogovoriš z voznikom songthaew-a (predelan tovornjaček, ki sprejme vsaj 10 potnikov) in greš. Ne glede na prevozno sredstvo, enosmerna vozovnica stane 20 THB (cca. 0,60€) na osebo.

Za Chiang Rai po najinem mnenju ne potrebujete več kot dva dneva. V kolikor pa imate na voljo več časa, si lahko dodatne dni popestrite s trekingom, obiskom slonje sirotišnice ali pa se odpravite do slovite tromeje (Golden Triangle).

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja