Vikend v Chiang Mai-u

Ko beseda nanese na severni del Tajske, je Chiang Mai zagotovo mesto, mimo katerega ne gre. Mnogi so mnenja, da so prav mesta na severu Tajske še vedno tista prava, avtentična in v primerjavi z jugom države, bistveno manj preplavljena s turisti. A glede na to, da na Tajskem gneči ne uideš tako zlahka, brez skrbi, po ulicah se zagotovo ne boste sprehajali sami 😀 prav nasprotno.

Midva sva v Chiang Mai pripotovala z avtobusom iz »sosednjega« Chiang Rai-a. Vožnja traja približno tri ure, za kar pa so nama zaračunali 180 THB (cca. 5,50€) na osebo. Glede na to, da je izstopno mesto malce oddaljeno od strogega mestnega jedra, je potrebno od glavne avtobusne postaje do centra presedlati še na manjši lokalni avtobus ali taxi.

Kako sem ter tja po mestu? V kolikor si prenočišče urediš v samem centru mesta, je zagotovo najboljše, da se do večine znamenitosti enostavno sprehodiš. V nasprotnem primeru pa je odlična izbira vožnja s songthaew-i (ja, grozno ime 😃) → gre za predelane majhne tovornjačke, ki vas po samem mestu, kot tudi v okoliške vasi zapeljejo za relativno malo denarja. Glede na to, da v večini sediš na lesenih klopcah, katere si včasih deliš s precejšnjim številom ljudi, sama vožnja na trenutke mogoče ni ravno super udobna – prav gotovo pa je zabavna, vse je odvisno od sreče.

Seveda pa obstaja tudi alternativa, ki sva jo izbrala midva. Skuter! Najameš ga lahko le za slabih 8€ na dan, vanj natočiš liter ali dva goriva in si zmagal. Kljub nepopisni gneči ter precejšnjemu pomanjkanju izkušenj vožnje z motorjem, sva midva obiskala prav vse znamenitosti in nočne markete, ki sva jih imela v načrtu → brez padca in z le eno kaznijo s strani lokalnih policistov, a o tem kdaj drugič 😎

Chiang Mai ima zelo zanimivo obliko strogega mestnega jedra, saj je le-to obdano z obzidjem oziroma vodnim jarkom v obliki kvadrata. Prav v strogem v centru mesta je cel kup bolj ali manj znanih templjev, a kljub temu največ ljudi pritegnejo številni nočni marketi, ki se odvijajo predvsem ob koncih tedna. Največji nočni market poteka ob nedeljah na približno dveh kilometrih ulice Rachadamnoen, kjer lahko obiščete številne stojnice z raznoraznimi umetninami, spominki in hrano.

Vsi ljubitelji ulične hrane pa boste na svoj račun predvsem prišli tudi ob sobotah na »Saturday« night marketu, ki poteka na ulici Wua Lai. Glede na vse možne tajske specialitete, ki jih pripravljajo, boste za svoje brbončice prav gotovo našli nekaj okusnega. Midva sva prav tukaj odkrila svoj najboljši Mango Sticky Rice! In kaj to je? Gre za nekakšen mlečni riž s kokosovim mlekom na katerega narežejo svež sladek mango. Oo njami!

No, dovolj o hrani in nakupovanju! Največja, ter najbolj znana atrakcija se nahaja dobrih deset kilometrov izven mesta. Doi Suithep je tempelj na vrhu gore, do kamor vodi ovinkasta in na določenih predelih zelo strma cesta. Kako do tja? Zagotovo najlažje s skuterjem, kar bo tudi najbolj ugodna, udobna in zelo priročna izbira. Ampak pozabite, da se boste pripeljali prav do vrat – do vrha vas v vsakem primeru čaka še vzpon po približno 300 stopnicah! Aja… vstopnina je za domačine brezplačna, za tujce pa znaša 30 THB – da ste Tajskega rodu jih boste namreč zelo težko prepričali 😃

Poleg nočnih marketov, templjev in ostalih znamenitosti, lahko Chiang Mai ponudi še marsikaj zanimivega, hkrati pa je mesto odlična izhodiščna točka za nadaljnjo raziskovanje države, kar sva izkoristila tudi midva. Naslednja postaja: Phuket!

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja