Mdina in Rabat

Mdina in sosednji Rabat sta včasih tvorila enotno mesto, nato so ju Arabci ločili in Mdino še dodatno obzidali. Mdina je prejšnje glavno mesto Malte in je locirano v samem centru otoka. Poznano je tudi kot “tiho mesto” z ozkimi ulicami, ki te s svojo arhitekturo popelje nekaj stoletij nazaj. Glavne znamenitosti so The Mdina Cathedral na glavnem mestnem trgu, Palazzo Falzon, kjer je živela kraljeva družina in Cathedral Museum, kjer naj bi se nahajali zakladi iz Mdinine katedrale, ki je bila dolgo let nazaj uničena v hudem potresu. Vstopnino za muzej ti zaračunajo po 5€ na osebo, midva pa ravno ljubitelja muzejev nisva, zato sva si stavbo ogledala samo od zunaj.

Do sosednjega Rabata sva potrebovala celih 5 minut hoje 🙂 v primerjavi z Mdino gre za “modernejšo” mesto. V njem je živel apostol Paul (baje en kul tip), ker pa naj bi imel neko čudežno moč, so dejansko celoten predel namenili njemu. Po njem so imenovane ceste, cerkve, trgi, katakombe… Sprehodila sva se mimo St. Agatha’s Catacombs ter St. Paul’s Church, ki je s podzemnim rovom St. Paul Grotto povezana z muzejem Wignacourt, ki stoji na nasprotni strani ceste.

Nad videnim sva bila malce razočarana, saj nikjer ni pretirano dobrih znamenitosti, kot le-to vsepovsod opisujejo. Vidiš lahko le kopico raznoraznih cerkva. Ogled sva zaključila v pičlih 2h urah. Edina dobra stvar je bil obisk pekarne, kjer sva si seveda privoščila že omenjeno specialiteto Pastizzi z ricotto. Brez nakupa pa ni šlo tudi mimo slaščičarne Parruccan Confectionery, ki jo omenjajo v Lonely Planetu kot eno najboljših. Poskusila sva tradicionalni ocvrt malteški Kannoli polnjen z belo čokolado. Testo ni ravno bleščeče, rešuje pa ga odličen okus čokolade. Glede na njegovo velikost je cena 2€ po najinem mnenju pretirana.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja