Betonska džungla onstran Atlantika, New York

Mesto vseh mest, New York! Končno sva obiskala to gigantsko metropolo na vzhodni obali Združenih držav Amerike… V New York sva priletela na letališče Newark, v sosednjem New Jerseyu. V kolikor ste vešči uporabe javnih prevozov, je potrebno do Manhattna skočiti na AirTrain, ki pripelje naravnost do postaje Penn Station. Od tu pa je na voljo metro, s katerim se lahko zapeljete na prav vsak konec mesta. Vožnja s podzemno železnico je vsekakor najhitrejši, obenem pa v primerjavi z ostalimi tudi daleč najugodnejši način transporta – ena vožnja stane 2,75$, v primeru daljšega dopusta pa priporočava nakup neomejene tedenske vozovnice za 33$.

Pred odhodom v Ameriko sva se sprijaznila, da sta najini denarnici za rezervacijo hotelov na Manhattnu močno pretanki, zato sva se glede izbire prenočišč, raje poslužila Airbnb-ja in z izbiro imela ogromno srečo.. noro prijazna gostiteljica, veliko stanovanje in odlična lokacija. Kljub bivanju v zloglasni četrti Harlem, sva se počutila varno in bila nad prijaznostjo in vljudnostjo domačinov pozitivno presenečena.

Zakaj sploh v New York? V to gnečo? A ni tam drago? Ja.. res je gneča in res sva zapravila več kot bi drugje, vendar občutek majhnosti med temi gromozanskimi stavbami je nekaj posebnega oz. kar nepozabnega. Težko si predstavljaš veličino te betonske džungle. Med njimi še posebej izstopajo svetovno znane arhitekturne ikone, kot je Empire State Building in Rockefeller Center, Chrysler Building ter World Trade Center, ki stoji na mestu, kjer sta bila v hudem terorističnem napadu zrušena Dvojčka.

»Must do« v New York-u? Vzpon na eno izmed stolpnic in ogled mesta iz zraka. Midva sva se z ekspresnim dvigalom do 86. nadstropja zapeljala na Empire State Building ter par nadstropij nižje na Top of the Rock oz. Rockefeller Center. Obe stavbi imata odprti terasi in neskončen razgled čez celotno mesto, za vsako pot pa boste morali odšteti 35$ po osebi.

Ker pa ni vse samo v stavbah in sivini, New York premore tudi veličasten park – sicer umetni, ampak ogromen! Central Park se nahaja prav na sredi mesta in je velik 3,5 km2, premore 26 tisoč dreves, 9 tisoč klopi in 7 jezer… kakšne številke! Poleg umetno zasajene narave pa za dodaten utrip »ekosistema« skrbi par sto neustrašnih veveric, na katere dobesedno naletiš na prav vsakem koraku.

Vzdolž parka se nahajajo Museum of Natural History, slavni Guggenheim in The Metropolitan Museum of Art. To je le peščica najbolj znanih v mestu! Vstopnine se gibljejo okrog 35$ – ob uporabi odličnega varčevalnega trika pa lahko v nekaterih namesto nakupa vstopnice, poljubno vsoto denarja donirate ter tako neprecenljive slike, kipe in gromozanska okostja dinozavrov, občudujete za manj kot 1$. Priznava, da sva si izmed vseh ogledala le en muzej in še tega le za dobre pol urce – ulice so pač zakon 🙂

Top of the top? Kip Svobode! Definitivno. Ta jeklena struktura tehta več kot 220 ton in je visoka kar 93 metrov. Nahaja se na majhnem otočku, le nekaj minut plovbe iz Battery Parka na Manhattnu. Kip, ki bi moral po prvotnih načrtih stati pri Sueškem prekopu v Egiptu, je v New Yorku pristal kot darilo Francije ob 100 letnici ameriške neodvisnosti. Vozovnica za trajekt, postanek na Ellis Islandu ter ogled kipa vas bo stala 18$, v kolikor pa bi se radi sprehodili po skoraj 400 stopnicah in se nanj tudi povzpeli potem boste za izlet morali odšteti nekaj dolarjev več.

Vso to pešačenje med nebotičniki in parki pa seveda zahteva tudi nekaj energije. Hrana v New Yorku je noro draga, cene tako v trgovinah kot v restavracijah so večinoma do trikrat višje od naših. Amerika je predvsem znana po hitri prehrani in tako imenovanem »junk food-u«, vendar se z malo iznajdljivosti najde tudi kaj bolj zdravega in še vedno relativno ugodnega. Priporočava vam verigo restavracij Barilla, kjer boste skupaj z davkom za testenine odšteli okrog 13$, za okusne pice pa približno 15$, kar je za tamkajšnje razmere zelo poceni.

Torej… se najbolj znano mesto na svetu res splača obiskati? Definitivno! New York vas bo navdušil in zagotavljava vam, da so sprehodi med gromozanskimi nebotičniki nekaj posebnega ter občutek, ko se zaveš, da stojiš v mestu, ki ga skoraj vsak dan gledaš po televiziji, je res neverjeten. Potrebujete še dodaten razlog? No, poleg vsega omenjenega ne pozabite še na mastenje s hitro hrano in obvezen šoping 😋

S & B

Morda vas zanima še

4 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja