V Tissamaharamo na safari

Čeprav se nama potovanje po tej državi počasi izteka, se očitno še vedno nisva dobro navadila, da je tu vsaka vožnja z lokalnimi prevozi poglavje zase. Na vlaku Nuwara Eliya – Ella sva bila deležna več urne zamude, nepopisne gneče in niti ne tako norega razgleda, kot ga opisujejo po vseh knjigah in spletu. Če ste z vlakom prišli že do Nuware Eliye, vam nadaljnje vožnje z vlakom ne priporočava, naprej se raje podajte z avtobusom (zgolj najino mnenje).

Iz Elle sva nato presedlala na direktni avtobus do Tissamaharame. Zakaj sploh v Tisso? Zaradi safarija v najbolj znanem Yala National Parku. Park se razteza na 1.268 kvadratnih kilometrih, razdeljen pa je na pet območij. Safariji potekajo v okrožju imenovanem Block 1 – ta je bil v preteklosti namenjen lovu, ki pa je sedaj že slabih 80 let strogo prepovedan. V celotnem parku živi okrog 300 slonov, leopardi, 200 vrst ptic, bivoli, kače, krokodili in še marsikaj drugega kar leze in hodi…

Safari ponuja skoraj vsaka družina v Tissi – pred vsako hišo namreč stoji jeep, namenjen zgolj tej aktivnosti. Težko pa je vedeti kdo je najboljša izbira. Ali imajo jeep iz praveka, bodo živali sploh našli, bodo vozili prehitro ali prepočasi? Veliko je faktorjev, ki naredijo avanturo zanimivo in posebno. Midva sva tokrat zaupala pohvalam na Tripadvisorju in se odločila za ponudnika Janaka Safaris.

Zaradi zgodnjega štarta (ob 4:30 zjutraj) smo bili pred vhodom v park med prvimi in se s tem izognili nepopisni gneči, ki jo ustvari na desetine jeepov. Naš glavni cilj je bil najti kralja tega parka, leoparda. Teoretično naj bi bil cilj enostavno izvedljiv, saj se na 141 kvadratnih kilometrih, kolikor meri Block 1, nahaja 25 leopardov, kar je največja gostota naseljenosti teh živali na svetu.

Preiskali smo vsak kotiček, pregledali vse veje na drevesih, prevozili vse poti, tudi takšne za katere nismo vedeli, če jih bo naš avto zmožen, a kljub temu nismo imeli sreče. Zadovoljiti smo se morali s čredo slonov, ki so ravno prišli iz jutranje kopeli, pitonom, nekaj krokodili, ki so se pred žgočim soncem skrivali v vodi, več vrstami ptičev pa še kaj bi lahko naštela. Zgubljala pa ne bi besed o pokrajini, o velikih jezerih, savani in skoraj neokrnjeni naravi.

Sedaj pa končno na plažo, še bolj na jug, v mesto Galle. Tako, da bo naslednja objava nastajala, ko bova namakala noge in vam delala lušte po poletju.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja