Zapor, kitajci, morski levi, most… San Francisco

Bolje sedeti 15 ur sedeti na avionu kot 8 ur za pisalno mizo v službi.. se strinjate? No, naj vam že takoj na začetku ponudiva eno hitro uporabno informacijo za vse, ki se boste v kratkem odpravili v mesto na severu Kalifornije. Iz letališča v San Franciscu, se lahko zapeljete z BART vlakom. Za vozovnico boste odšteli okrog $10 in se po 30 minutah znašli v centru. Enostavno!

Ne glede na prvi vtis je javni prevoz precej slab in sila neuporaben, zato se kar pripravite na nekaj kilometrske vzpone v hribe. Nekatere, no skoraj vse ulice v San Franciscu so hudičevo dolgi in skoraj navpični klanci. Te pa seveda namesto z nogami, lahko premagate tudi z nekaj minutno vožnjo z atraktivnim cable car-om, vendar boste za enosmerno vozovnico odšteli $7, kar je ogromno.

Zaradi lokacije hotela sva imela občutek, da sva v Aziji in ne v ZDA. San Francisco se lahko pohvali z najstarejšim Chinatownom v Severni Ameriki in največjim zunaj meja Azije. Njegovi začetki segajo slabih 200 let nazaj, trenutno pa to mestno četrt obišče več turistov kot Golden Gate Bridge, najbolj znan most v mestu. Torej.. tržnice, trgovine, restavracije in templji, vse kar človek potrebuje, da se počuti kot doma – ja, prava mala Kitajska sredi ameriškega velemesta. Verjetno pa nama ni potrebno poudarjati, kje torej kupiti tudi najcenejše spominke? 😁

Aja.. naj razveseliva še vse navdušence nad fortune cookie-ji… v tem predelu obstaja tovarnica (Golden Gate Fortune Cookie Company), kar pomeni super priložnost, da si ogledaš kako omenjeni piškotki z modrim sporočilom tudi nastanejo.

Najbolj zanimiv predel mesta? Fisherman’s Wharf, kjer definitivno izstopa Pier 39. Enostavno ga ne moreš zgrešiti – če ga ne vidiš, ga boš slišal ali pa celo zavohal! Ja prav ste prebrali.. tik ob pomolu so si svoj prostor za poležavanje izbrali morski levi. No, na stotine morskih levov, včasih celo krepko čez 1.000! Zelo zanimiva in glasna kulisa 😀 Na Pier 39 si lahko še privoščiš kosilo, kupiš spominke ali pa se zapelješ z mini vrtiljakom, vse to pa vsak dan privabi gruče ljudi.

Golden Gate Bridge, najbolj znana znamenitost San Francisca, ki se pač enostavno mora znajti na tvojem seznamu. Zaradi njegove oddaljenosti se je tja najbolje odpraviti z lokalnim avtobusom (št. 28) – za vozovnico, ki velja 90 minut boste odšteli $2,75. Most ima zelo dolgo zgodovino in je ob izgradnji veljal za pravi inženirski čudež, saj je vseskozi na udaru močnih vetrov in morskih tokov.. večino časa pa je ujet v zelo gosto meglo. In ja, midva sva ujela prav tisti 1% možnosti sončnega vremena.

In še zadnja obvezna zadeva – Alcatraz oz. zloglasni zapor na otoku, v katerem so svojo kazen služili nekateri zelo znani zloglasni zaporniki (mr. Al Capone). Zadnji kriminalec je iz zapora odkorakal pred dobrimi petdesetimi leti, ko so ga zaprli. Za javnost je odprt zadnjih 30 let, ko so navadnim pridnim smrtnikom omogočili, da se lahko sprehodimo po zaporniških celicah, jedilnici, dvorišču in stavbah, ki so jih uporabljali zaposleni. Zaradi ogromnega povpraševanja, je potrebno vstopnice rezervirati čimprej. Cena vstopnine je $38 ter vključuje prevoz z ladjo, vodenje po otoku in audio tour znotraj glavne stavbe zapora. V kolikor bi se radi izognili gneči, vam priporočava, da se na otok se odpravite v čimbolj zgodnjih jutranjih urah.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja