Istanbul, mesto bazarjev, mošej in kebaba

Pozabite na all-inclusive resorte ob Sredozemskem morju, Istanbul je tista prava Turčija, ki si jo želite spoznati. Mesto ima res drugačen, a hkrati zanimiv utrip, zelo poceni in predvsem dobro hrano, cel kup znamenitosti ter številne tržnice, kjer najdeš praktično vse… od a do ž. V Istanbulu si lahko privoščiš tako daljši dopust, kot le hiter vikend citybreak.

Ne veš v katerem predelu iskati hotel? Predlagava, da nekje okrog Sultanahmeta – stari del mesta, v katerem je večina glavnih znamenitosti, ki jih lahko občuduješ ob posedanju v številnih restavracijah, slaščičarnah in kavarnah. V bližini je tudi tramvaj, ki te odpelje direktno v novejši del mesta. Praktično res vse na enem mestu.

Med glavne znamenitosti sodijo mošeje, ki jih je v mestu ogromno. Med njimi so vsaj tri, ki so zagotovo vredne ogleda → Modra mošeja, mošeja Suleymaniye ter Hagija Sofija, ki je bila včasih cerkev, zdaj pa je postala muzej, za katerega je ob vstopu potrebno plačati 60 TRY (valutni tečaj nenormalno varira, ob trenutnem 1€ = 6,3 TRY, to znaša cca. 9,50€). Obisk preostalih dveh omenjenih mošej je brezplačen, vendar pa nikakor ne pozabite na upoštevanje pravil oblačenja in obnašanja.

Poleg ogleda mošej, v Istanbulu nikar ne izpusti sprehoda ob Bosporju, znane morske ožine, ki je hkrati meja med evropskim in azijskim delom mesta. Ob izstopu s tramvaja (midva sva izbrala postajo Karaköy) in manjšem vzponu na bližnji hribček se hitro znajdeš pred Galata Tower – stolpom, ki je bil včasih bolj strateškega pomena, sedaj pa služi kot glavna razgledna točka mesta. Vstopnina znaša 35 TRY (cca. 5,50€) na osebo. Pravi utrip novega Istanbula pa se začuti ob sprehajanju po ulici Istiklal, gneča turistov, starodobni »retro« tramvaji, številne trgovine znanih blagovnih znamk in restavracije… ulica pa se konča na znamenitem mestnem trgu imenovanem Taksim.

Uf, da ne pozabiva še na bazarje oziroma tržnice! Grand Bazaar, glavna pokrita tržnica, kjer prodajajo vse od zlatnine, oblačil, spominkov, igrač, do tradicionalnih turških slaščic. Tržnica se nadaljuje še v številne ostale ulice, kjer vlada nepopisna gneča ljudi, tako domačinov kot tudi turistov. Z nekaj prerivanja in barantanja ob nakupovanju po stojnicah prideš vse do Spice Bazzar, raja za začimbne navdušence. Tu najdeš številne dišavnice, mešanice začimb, čaja in predvsem gore turškega medu oziroma lokum-a.

Mogoče še besedo ali dve o turški kulinariki. Burek, pica, mesne kroglice, filane paprike in seveda kebab v takšni ali drugačni obliki. Ni ravno najbolj zdravo je pa dobro in ugodno. V povprečju vas bo porcija kebaba na krožniku ali tradicionalna pica, ki je malce bolj podolgovate oblike razrezana na kose, stala okrog 25 TRY (cca. 4€). Ob kosilu pa si obvezno moraš privoščiti še tradicionalni čaj ter za pa piko na i → sladko in noro dobro baklavo.

Toliko o Istanbulu z najine strani, kaj več pa boste morali odkriti sami. Mesto je res zanimivo, drugačno, in ko zraven dodaš še okusno hrano ter odličen utrip mesta, je kombinacija naravnost popolna.

S & B

Morda vas zanima še

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja